Η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΔΚΕ επικαιροποιήθηκε και η ΔΚΕ συνεχίζει τη δράση της

Νοε 1, 2023

Οι εκπρόσωποι των περιοδικών «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΚΕ), «Νουέστρα Πολιτικα» (ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας), «Ελ Κομμουνιστα» (ΚΚ Μεξικού), «Μαρξίσμ ι σοβρεμένοστ» (ΕΚ Ουκρανίας»), «Γκελενέκ» (ΚΚ Τουρκίας), «Ντεμπατε Αμπιέρτο» (ΚΚ Βενεζουέλας») προχώρησαν στην επικαιροποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης της ΔΚΕ.

Σε αυτή σημειώνονται, μεταξύ άλλων τα εξής για την ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση της ΔΚΕ:

Αποσπάσματα από την επικαιροποιημένη Ιδρυτική Διακήρυξη της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης

Η επιθεώρηση θα εκφράζει μια συγκεκριμένη, ξεκάθαρη, ιδεολογικοπολιτική θέση υπερασπίζοντας τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, την ανάγκη της σοσιαλιστικής επανάστασης και της οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας. Το πλαίσιο αυτής της επιθεώρησης περιλαμβάνει τις παρακάτω αρχές:

  1. Η δουλειά να έχει αυστηρά αναφορά στο μαρξισμό-λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό. 
  2. Αποδοχή του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης στην επαναστατική διαδικασία.
  3. Υπεράσπιση των λενινιστικών αρχών για το κόμμα.
  4. Πάλη ενάντια στους διεθνείς και περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το ΔΝΤ κ.λπ. καθώς και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτός που ξέσπασε στην Ουκρανία το 2022 μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της καπιταλιστικής Ρωσίας για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Αρνούμαστε να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε από τις πλευρές σε αυτή και σε παρόμοιες συγκρούσεις και πολέμους, χωρίς να μειώνουμε σε καμία περίπτωση την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τα κόμματά μας θεωρούν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να περιορίζεται στην άσκηση επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, ότι είναι το πιο αντιδραστικό και τελικό στάδιο του καπιταλισμού που κυριαρχούν τα μονοπώλια.
  5. Να προσεγγιστούν με θετικό τρόπο, χωρίς να αποκλείεται η κριτική, οι ιστορικές εμπειρίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, η Παρισινή Κομμούνα, η Οκτωβριανή Επανάσταση, η Τρίτη Διεθνής και η εμπειρία από το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες. Σημειώνουμε ότι ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στις συγκεκριμένες κάθε φορά συνθήκες αναλαμβάνει την ευθύνη να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει την εργατική τάξη για την αντιμετώπιση δυσκολιών, καθυστερήσεων ή προσωρινών υποχωρήσεων στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για κατοχύρωση και επέκταση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Στη βάση αυτή απορρίπτονται θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο. 
  6. Πάλη για το σοσιαλισμό που αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στον καπιταλισμό με επαναστατικό τρόπο.
  7. Απορρίπτουμε την συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, την ένταξη σε συνεργασίες και συμμαχίες με τα αστικά κόμματα. Προασπιζόμαστε την πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια της εργατικής τάξης
  8. Πάλη ενάντια στις τάσεις που υπάρχουν στο κίνημα της εργατικής τάξης όπως η σοσιαλδημοκρατία, κάθε είδος οπορτουνισμού, ρεφορμισμού, εθνικισμού, κοσμοπολιτισμού και φιλελευθερισμού.
  9. Πάλη ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν, ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών που ξεριζώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια που προκαλεί το καπιταλιστικό σύστημα. Απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.