Η Βενεζουέλα συγκεντρώνει την προσοχή των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας των δυνάμεων του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός πλέγματος απόψεων που θα εξυπηρετεί το σχέδιο ανάκτησης του πλήρους ελέγχου αυτής της χώρας της Νότιας Αμερικής και της οριστικής διάλυσης των προοδευτικών διαδικασιών στη Λατινική Αμερική, χρησιμοποιώντας εγγενείς αδυναμίες και περιορισμούς, βασικά, του ταξικού χαρακτήρα αυτών των διαδικασιών.
Το Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΚΚΒ), που υιοθετήθηκε στο 6ο Συνέδριο (1980), παραμένει σε ισχύ στα κεντρικά σημεία του, καθορίζοντας μια στρατηγική γραμμή βασισμένη στην εθνική ιστορική πραγματικότητα, που δεν έχει διαφοροποιηθεί στα βασικά της σημεία. Το Πρόγραμμά μας καθορίζει ότι οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές παλεύουμε για: «Μία επανάσταση, για αληθινή ανεξαρτησία και δημοκρατία, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή και σε πορεία προς το σοσιαλισμό. Η εργατική τάξη είναι η κύρια δύναμη αυτής της επανάστασης, λόγω του θεμελιώδους ρόλου της στην παραγωγή, (...) της αγωνιστικότητας και της οργάνωσής της και γιατί είναι η δύναμη που ιστορικά θα την οδηγήσει προς τη σοσιαλιστική αλλαγή.»
Αυτά τα προγραμματικά κριτήρια έχουν να κάνουν με την ανάγκη να επιλυθεί, με την ίδια τη διαδικασία του επαναστατικού αγώνα, η κύρια αντίθεση που υπάρχει ιστορικά μεταξύ του ιμπεριαλισμού και του έθνους της Βενεζουέλας και της θεμελιώδους αντίφασης της καπιταλιστικής κοινωνίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Γι’ αυτόν το λόγο, το ΚΚΒ έχει εδώ και χρόνια θέσει το ζήτημα σχηματισμού ενός ευρύτερου εθνικού, πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, το οποίο ενώνει και εκφράζει τις ανόμοιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να σπάσουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, να κατακτήσουν την εθνική απελευθέρωση και να ανοίξουν το δρόμο για τη νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας. Ένα ευρύ μέτωπο αυτού του χαρακτήρα μπορεί να εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα, μόνο αν καθοδηγείται από τις εκμεταλλευόμενες και καταπιεσμένες τάξεις και στρώματα της κοινωνίας, την εργατική τάξη και τις δυνάμεις του εργαζόμενου λαού της πόλης και της υπαίθρου.
Προκειμένου να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων, στις σημερινές συνθήκες, όπου η ταξική πάλη ξεδιπλώνεται στον κόσμο και στη χώρα μας, οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας χαράξαμε την τακτική –που επιβεβαιώθηκε από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΒ τον Ιούνη του 2017– για να πετύχουμε μια συνεχή συσπείρωση εργαζόμενων, αγροτών, κοινοτικών και λαϊκών δυνάμεων, για να διαμορφώσουμε στην κοινωνία της Βενεζουέλας ένα συσχετισμό δυνάμεων ευνοϊκό για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου.
Το ΚΚΒ εφαρμόζει τις τακτικές κατευθυντήριες γραμμές του με ένα σχέδιο ιδεολογικής, πολιτικής, μαζικής επίθεσης και οργανωτικής αναζωογόνησης, το οποίο αναπτύσσεται αντιμετωπίζοντας τόσο τις φιλοϊμπεριαλιστικές ακροδεξιές δυνάμεις όσο και τις δυνάμεις του ξεπουλημένου ρεφορμισμού, που, από τη διοίκηση του αστικού κράτους, εξαπατούν το λαό μας προτείνοντας ένα «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», που αρνείται τον ταξικό αγώνα και το ρόλο της εργατικής τάξης ως επαναστατικό υποκείμενο, εμποδίζοντας την αφύπνιση της επαναστατικής συνείδησης των εργαζόμενων μαζών και εξυπηρετώντας τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος.
Ο έντονος ιδεολογικός, πολιτικός και μαζικός αγώνας που διεξάγει το ΚΚΒ, για να οικοδομήσει και να αναπτύξει μια επιλογή επαναστατικής εξουσίας από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, οδηγεί τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας να συσχετίσουν διαλεκτικά τον αδιαμφισβήτητο διαχωρισμό τους από το μικροαστικό ρεφορμισμό που είναι στην κυβέρνηση, με την αναγκαιότητα μιας ευρείας αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Αναγνωρίζοντας καθαρά ποιος είναι ο άμεσος εχθρός που πρέπει να ηττηθεί, δημιουργούμε την κοινωνική και πολιτική ενότητα, που μας επιτρέπει να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε, αλλά στηρίζοντας και ενισχύοντας την προσπάθεια έτσι ώστε το προλεταριάτο της Βενεζουέλας, σε σύνδεση με όλο τον εργαζόμενο λαό, να βρεθεί στην πρωτοπορία στον ευρύ αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, που, τελικά, είναι ένας αντικαπιταλιστικός αγώνας και, ως εκ τούτου, για να είναι νικηφόρος, είναι επιτακτική ανάγκη η εργατική τάξη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Ήδη, στο 14ο Συνέδριό του –τον Αύγουστο του 2011– το ΚΚΒ είχε εκτιμήσει ότι η πολιτική διαδικασία της Βενεζουέλας, γνωστή ως Μπολιβαριανή Επανάσταση, δεν ήταν μια πραγματική σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά περιοριζόταν σε μια σειρά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που καθοδηγούνταν κυρίως από μικροαστικά ρεύματα και τμήματα της αστικής τάξης, που προσπάθησαν να ελέγξουν το έσοδα από το πετρέλαιο υπό την κρατική διακυβέρνηση, αμφισβητώντας τον ηγεμονικό έλεγχο που παραδοσιακά ασκούσαν τα μονοπωλιακά κεφάλαια, εθνικά και ξένα, κυρίως της Βόρειας Αμερικής. Το ΚΚΒ κατέληξε, τότε, στο συμπέρασμα ότι η μπολιβαριανή διαδικασία θα μπορούσε μόνο να προχωρήσει, αποτελεσματικά, στην κατάκτηση της εθνικής απελευθέρωσης και να ανοίξει δρόμους προς τη σοσιαλιστική προοπτική, εξαρτώμενη από ένα συσχετισμό δυνάμεων ευνοϊκό για την εργατική τάξη, πρωτοπορώντας σε ένα μπλοκ επαναστατικών λαϊκών δυνάμεων, που θα τοποθετούνταν επικεφαλής της ευρείας αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Αυτή η ανάγκη καθόρισε την πολιτική του ΚΚΒ και τα καθήκοντα των κομμουνιστών της Βενεζουέλας στο κίνημα των εργαζόμενων, με διαφορετικές προσαρμογές στην τακτική, από το 2011 έως και σήμερα.