Η εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σηματοδοτεί μία τεράστια αύξηση των δυνατοτήτων για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Αρκετοί εργαζόμενοι αγανακτούν καθώς συγκρίνουν αυτές τις δυνατότητες με την κατάστασή τους. Πληροφορούνται, για παράδειγμα, ότι χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να αποκτήσουν όραση άνθρωποι που ήταν τυφλοί και κάνουν τη σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας.
Η αστική απολογητική προσπαθεί να συγκαλύψει το μεγάλο ένοχο που εμποδίζει να αξιοποιηθούν αυτές οι τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας. Οι αστικές αναλύσεις είτε εμφανίζουν ως κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη της τεχνολογίας είτε την προβάλουν ως θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας.
Τόσο η δαιμονοποίηση της τεχνολογίας όσο και η ουτοπική, ντετερμινιστική προσδοκία της κοινωνικής ευημερίας, που θα προκύψει τάχα αυτόματα από την τεχνολογική πρόοδο, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας ανιστόρητης, εσφαλμένης θεωρητικής προσέγγισης.
Το ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει τον προσανατολισμό, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Πίσω από την Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.
Γενικότερα, δεν αναπτύσσονται κάποιες ουδέτερες τεχνολογικές εφαρμογές ανεξάρτητα από το ποια τάξη έχει στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι και ιμπεριαλιστικά κέντρα αποφασίζουν σήμερα στην πράξη ποια δεδομένα συλλέγονται στα ψηφιακά κέντρα, με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες, ποιες πληροφορίες εξάγονται και για ποιον σκοπό.
Μεθοδολογικά και ουσιαστικά δεν μπορούμε να εξετάσουμε την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης έξω από το πλαίσιο του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής μέσα στον οποίο ιστορικά αναπτύσσεται, δηλαδή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Στον καπιταλισμό, ο τρόπος συνένωσης του κοινωνικού συλλογικού εργάτη με τα μέσα παραγωγής γίνεται μέσω της καπιταλιστικής αγοράς. Οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής καθορίζουν το σκοπό, τα κίνητρα, την έκταση και το ρυθμό ανάπτυξης των μέσων παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι καπιταλιστικές σχέσεις αναπτύσσονται, ωριμάζουν, σαπίζουν σε διαλεκτική αλληλεπίδραση με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.
Η μαρξιστική ανάλυση [1] για την πραγματική υπαγωγή της εργασίας στο κεφάλαιο διατηρεί στο ακέραιο τη σημασία και την επικαιρότητά της. Η παραγωγική δύναμη της ζωντανής κοινωνικοποιημένης εργασίας εντάσσεται στη διαδικασία παραγωγής ως μεταβλητό κεφάλαιο. Όλα τα οργανωτικά στοιχεία της (ο καταμερισμός εργασίας, ο συντονισμός και η συνεργασία των εργαζόμενων, η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης κλπ.) καθορίζονται και υπηρετούν το κεφάλαιο.
Αντίστοιχα, είτε εξετάζουμε την εποχή της ατμομηχανής είτε την εποχή του έξυπνου ρομπότ, η τεχνολογία στον καπιταλισμό ήταν, είναι και θα είναι μέσο παραγωγής υπεραξίας και μέσο ελέγχου και καταστολής στα χέρια της εξουσίας του κεφαλαίου. Ο Μαρξ έχει επίσης τεκμηριώσει το ρόλο των μηχανών για να αυξάνει η παραγωγικότητα της εργασίας, να γίνονται πιο φθηνά τα εμπορεύματα και να αυξάνει ο βαθμός εκμετάλλευσης. Έχει φωτίσει ήδη από τα Grundrisse ότι η ανάπτυξη του σταθερού πάγιου κεφαλαίου δείχνει σε ποιον βαθμό η γενική κοινωνική γνώση (knowledge) έχει γίνει άμεση παραγωγική δύναμη. Το κεφάλαιο καθορίζει τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες ανάπτυξης της τεχνολογίας και όχι μόνο τη χρήση της με γνώμονα το κέρδος.
Ο Μαρξ έχει επίσης προβλέψει τις δυνατότητες μεγάλης εξοικονόμησης του χρόνου ανθρώπινης εργασίας που θα διασφαλίσει η αυτοματοποίηση και γενικά η τεχνολογική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων και την κοινωνική απελευθέρωση.
Στηριγμένοι στη μεθοδολογία και στις νομοτέλειες της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, μπορούμε να προσεγγίσουμε χωρίς αμηχανία την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ας δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κίνα έχει ήδη προχωρήσει θεαματικά. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο είναι μία καθολική μηχανή που αποτελεί ταυτόχρονα μέσο παραγωγής, επικοινωνίας, μόρφωσης, πολιτιστικής δημιουργίας, ιατρικών υπηρεσιών.
Το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) είναι ήδη μία πραγματικότητα. Με το κινητό μας μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις λεγόμενες «έξυπνες συσκευές» του σπιτιού μας, τον κλιματισμό, το ψυγείο, την τηλεόραση, που έχουν αισθητήρες και συνδέονται στο διαδίκτυο.
Τώρα, μεταβαίνουμε στο Ίντερνετ των Σωμάτων (Internet of Bodies), στην άμεση σύνδεση ανθρώπων, διαδικτύου, ρομπότ και γενικότερα των λεγόμενων «έξυπνων μηχανών».
Αναπτύσσονται τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να μετασχηματίζουν γρήγορα μεγάλο όγκο δεδομένων, να αυτοεκπαιδεύονται και να εκτελούν σύνθετες εργασίες λόγω της σύγκλισης μίας σειράς τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως του machine learning, του deep learning και των big data. Αναπτύσσονται οι κβαντικοί υπολογιστές, οι υπερ-υπολογιστές.