Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο διεξάγουν αστικές τάξεις πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού και εξαιτίας της δίψας των καπιταλιστών για το κέρδος. Η Ουκρανία είναι ένα «φιλέτο» για το κεφάλαιο· διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αξιοσημείωτες τεχνολογικές υποδομές (δώδεκα θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, έξι υδροηλεκτρικούς σταθμούς, πέντε πυρηνικούς σταθμούς, έξι αγωγούς πετρελαίου μεγάλου μεγέθους, ένα τεράστιο δίκτυο δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων αγωγών μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης, οχτώ διυλιστήρια) και δεκάδες άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου, χημικής βιομηχανίας, αμυντικής βιομηχανίας, παραγωγής τροφίμων, ναυπηγεία, όπως και σημαντικό εργατικό δυναμικό. Όλα τα παραπάνω, όπως και η γεωστρατηγική θέση της, ιδιαίτερα η πρόσβασή της στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική, την καθιστούν ένα σύγχρονο «μήλον της έριδος» για τους ιμπεριαλιστές του ευρωατλαντικού μπλοκ (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) με την καπιταλιστική Ρωσία και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ με επικεφαλής την Κίνα.
Η ορθή εκτίμηση του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του πολέμου, η ταξική προσέγγιση που αποκαλύπτει την αντιλαϊκή φύση εκείνων των ταξικών δυνάμεων που τον διευθύνουν και από τις δύο πλευρές καθόλου δεν εμπόδισε το ΚΚΕ να αναπτύξει την πάλη του ενάντια στο ΝΑΤΟ, στο οποίο ενεργά συμμετέχει η Ελλάδα, στις ΗΠΑ, με τις οποίες οι αστικές κυβερνήσεις «δεξιάς», «αριστεράς» και «κέντρου» έχουν υπογράψει «στρατηγική συμφωνία», στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.
Στο διάστημα που ακολούθησε, το ΚΚΕ «όργωσε» την Ελλάδα διοργανώνοντας εκατοντάδες αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις. Με μαζικές κινητοποιήσεις έξω από αμερικανικές βάσεις, από λιμάνια και αεροδρόμια στρατηγικής σημασίας για τον ευρωατλαντικό ανεφοδιασμό, όπως, π.χ., της Αλεξανδρούπολης, με συμβολικούς αποκλεισμούς ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία. Καταψήφισε σε κοινοβούλιο και σε Ευρωκοινοβούλιο την ενίσχυση με όπλα και χρήματα της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι και μάλιστα, όταν αυτός εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ήταν η μόνη που σύσσωμη αρνήθηκε να συμμετάσχει.
Το ΚΚΕ ενημέρωσε το λαό για τις αιτίες του πολέμου, απορρίπτοντας τα προσχήματα των δύο πλευρών, καλώντας το λαό να μην επιλέξει ιμπεριαλιστική πλευρά, κάτι που, δυστυχώς, συνέβη με ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα, που αποδέχτηκαν αυτά τα προσχήματα και ανέπτυξαν και νέα, καλυμμένα με «αντιιμπεριαλιστικό μανδύα».
Άσχετα από την όποια εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης, εκτιμάμε πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε στην αποκάλυψη αυτών των προσχημάτων στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, και αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί αυτό το άρθρο.