Ο εθνικός επαναστατικός πόλεμος στην Ισπανία είχε τεράστια σημασία στα γεγονότα που ακολούθησαν στη συνέχεια. Διαπιστώθηκε ότι, όπως προέβλεπε η Κομμουνιστική Διεθνής, ο παγκόσμιος καπιταλισμός προχωρούσε προς ένα νέο, γενικευμένο ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο, προς ένα νέο μοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις.
Σε αυτές τις συνθήκες, το τεράστιο έργο που επιτέλεσε η Διεθνής για την οργάνωση των εθνικών Τμημάτων της (κομμουνιστικά κόμματα) και στην μπολσεβικοποίησή τους έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην Ισπανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, που γεννήθηκε μέσα από μια σύνθετη διαδικασία την περίοδο 1920-1921, με την υποστήριξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς και των στελεχών της που στάλθηκαν στην Ισπανία, κατάφερε να διορθώσει τις παρεκκλίσεις του και ν’ αποκτήσει μια αυξανόμενη επιρροή στον πυρήνα της εργατικής τάξης και του λαού, ενώ όταν άρχισε ο πόλεμος μετατράπηκε στο κύριο πολιτικό κόμμα του δημοκρατικού στρατοπέδου.
Ο ναζισμός-φασισμός εξαπέλυσε στην Ισπανία την πρώτη μάχη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στην Ισπανία περίπου 300.000 αλλοδαποί πολέμησαν με τις δυνάμεις του Φράνκο, με την άμεση υποστήριξη της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και με την έμμεση υποστήριξη των κυριότερων καπιταλιστικών δυνάμεων, που, με το πρόσχημα της μη επέμβασης, εμπόδιζαν τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας, ενώ, ταυτόχρονα, έδωσαν πολύπλευρη στήριξη στις δυνάμεις του Φράνκο. Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία μετέτρεψαν το ισπανικό έδαφος σ’ ένα τεράστιο πεδίο δοκιμών για την τελειοποίηση των εξοπλισμών τους και για την προετοιμασία των στρατιωτικών πρακτικών που θα χρησιμοποιούσαν σε τεράστια κλίμακα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Αλλά, ταυτόχρονα, το εργατικό και λαϊκό στρατόπεδο έγινε πιο ανταγωνιστικό. Κάτω από την οργάνωση και την καθοδήγηση της Διεθνούς, τα κομμουνιστικά κόμματα απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό-φασισμό. Στο πλαίσιο των Διεθνών Ταξιαρχιών και του Λαϊκού Στρατού δεκάδες χιλιάδες άντρες μπήκαν στη μάχη και απέκτησαν πολύτιμη πολιτική και στρατιωτική εμπειρία, καταβάλλοντας πολύ υψηλές θυσίες.
Στις ισπανικές μάχες σφυρηλατήθηκε ένας πυρήνας στελεχών που απέκτησε μεγάλη στρατιωτική εμπειρία, ο οποίος τελικά έπαιξε κρίσιμο ρόλο στους νέους αγώνες που ακολούθησαν.
Δεν ήταν μόνο ότι ο ισπανικός λαός αντιμετώπισε την άμεση επέμβαση των ναζιστικών-φασιστικών χωρών. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής είχαν επέμβει στη Δημοκρατική Ισπανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μια θέση ψευτο-ουδετερότητας. Την ίδια στιγμή που έλεγαν ότι απείχαν από κάθε είδους παρέμβαση, αρνούνταν να δώσουν στη Δημοκρατία προμήθειες κάθε είδους, αλλά, ταυτόχρονα, παρείχαν στους πραξικοπηματίες πετρέλαιο και άλλα πολεμοφόδια, όπως ήταν οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν από τη φρανκική αεροπορία. Με τη σειρά τους και οι ΗΠΑ υποστήριξαν ενεργά την πολιτική της μη επέμβασης, με τον ίδιο τρόπο που την είχαν υποστηρίξει εντελώς υποκριτικά και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Στη γειτονική χώρα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μπλουμ, η οποία στηρίχτηκε από το Λαϊκό Μέτωπο, υποτάχτηκε στο βρετανικό ιμπεριαλισμό. Η τερατώδης συμφωνία της μη επέμβασης έθετε τη νόμιμη κυβέρνηση της Δημοκρατίας και τους φασίστες πραξικοπηματίες στο ίδιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή που οι δεύτεροι δέχονταν μαζική διεθνή υποστήριξη, χωρίς την οποία ο φασισμός ποτέ δε θα είχε καταφέρει να θριαμβεύσει, οι αστικές δημοκρατίες εμπόδιζαν τη Δημοκρατία. Όπως σημειώνεται στο έργο Πόλεμος και Επανάσταση στην Ισπανία: «Όταν δύο ληστές επιτίθενται σ’ έναν περαστικό, ένας εξ αυτών τον χτυπάει κατά μέτωπο για να τον ρίξει κάτω (εκείνος ήταν ο ρόλος της Γερμανίας και της Ιταλίας). Ο άλλος του κολλάει τα χέρια πίσω από την πλάτη για να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του (εκείνος ήταν ο ρόλος της Γαλλίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ). Όμως και οι δύο ληστές συμμετέχουν στο έγκλημα.»
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας συμφώνησε για την απόσυρση των Διεθνών Ταξιαρχιών τον Οκτώβρη του 1938, γεγονός που έπληξε σκληρά το αγωνιστικό ηθικό του Λαϊκού Στρατού στο σύνολό του. Η εργατική τάξη και τα καλύτερα παιδιά του λαού μας υπερασπίστηκαν το έδαφός μας μέτρο το μέτρο και πολέμησαν πλάι-πλάι με τους διεθνείς αδερφούς τους σ’ ένα θανάσιμο αγώνα ενάντια στο φασισμό.
Στις 21 Σεπτέμβρη 1938 η κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ενώπιον της συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών την απόφασή της να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των αλλοδαπών μαχητών που στρατολογήθηκαν μετά από το πραξικόπημα της 18ης Ιούλη. Με αυτόν το λαθεμένο τρόπο ήθελε ν’ αναδείξει την ξένη επέμβαση των φασιστικών δυνάμεων ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Στην πραγματικότητα, οι αντιδραστικές δυνάμεις συνέχισαν να παρεμβαίνουν στην Ισπανία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μέχρι το τέλος του πολέμου και, ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Φράνκο υπολόγιζαν στην ολοένα και πιο ανοιχτή συνεργασία και στην ολοένα και πιο ρητή αναγνώρισή τους εκ μέρους των αστικών δημοκρατιών.
Στις 16 Οκτώβρη η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε από την Κοινωνία των Εθνών έφτασε στην Ισπανία με σκοπό να επαληθεύσει την απόσυρση των Διεθνών Ταξιαρχών από τα μέτωπα και τη συγκέντρωσή τους ώστε να ξεκινήσει η αποχώρησή τους από την Ισπανία. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε η Διεθνής Επιτροπή ενώπιον της συνέλευσης της Γενεύης, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια στις 18 Γενάρη 1939, η απογραφή των μαχητών των Διεθνών Ταξιαρχιών την εποχή εκείνη ήταν η εξής: Στην περιοχή της Καταλονίας υπήρχαν 9.843 και στις κεντρικές και νότιες περιοχές 2.830, συνολικά στις αρχές του 1939 υπήρχαν στην Ισπανία 12.673 μαχητές από τους περίπου 35.000 άντρες και γυναίκες που έφτασαν στην Ισπανία από την αρχή του πολέμου.
Στις 2 Νοέμβρη 1938 άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ισπανία από τα γαλλικά σύνορα με αβέβαιο προορισμό, αντιμετωπίζοντας συνθήκες παρανομίας ή ποινές φυλάκισης και άλλες κυρώσεις που τους περίμεναν σε πολλές από τις χώρες καταγωγής τους. Και πάλι ο μηχανισμός της Διεθνούς χρειάστηκε να εξασφαλίσει την ασφάλεια αυτών των αντρών και των γυναικών, που είχαν ποτίσει τα εδάφη της Ισπανίας με το αίμα τους. Πάρτε για παράδειγμα το αίτημα του Αντρέ Μαρτί, επικεφαλής των Διεθνών Ταξιαρχιών, ο οποίος εξ ονόματος της Κομμουνιστικής Διεθνούς απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού, στις 6 Γενάρη 1939, με το αίτημα να προετοιμαστούν οι συνθήκες για να φιλοξενήσει 1.600 Γερμανούς, Πολωνούς, Ιταλούς, Αυστριακούς, Τσέχους, Γιουγκοσλάβους και μαχητές από άλλες χώρες, στις οποίες η ενίσχυση του φασισμού έκανε αδύνατη την επιστροφή τους. Είναι υψηλό το χρέος του λαού μας στην εργατική τάξη του Μεξικού και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της, το οποίο κατάφερε μέσα από έναν ηρωικό αγώνα ν’ αναγκάσει τη μεξικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ισπανική Δημοκρατία και όχι μόνο να στείλει ορισμένη υλική βοήθεια, αλλά αναγκάστηκε να επιτρέψει την αποστολή μαχητών στις Διεθνείς Ταξιαρχίες και να παρέχει φιλοξενία στους διεθνείς μαχητές και κάθε είδους βοήθεια στους εξόριστους Δημοκρατικούς [5]. Είναι δίκαιο ν’ αναγνωρίσουμε τις ηρωικές προσπάθειες όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, τα οποία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Διεθνούς, αγωνίστηκαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς το λαό μας, παρόλο που εξακολουθούσαν ν’ αντιμετωπίζουν απαίσιες συνθήκες καταστολής στις χώρες τους, ενώ, ταυτόχρονα, πάλευαν σε συνθήκες ολοκληρωτικής παρανομίας.
Η απόσυρση των Διεθνών Ταξιαρχών δεν πέτυχε τους σκοπούς που επιδίωκε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας, στην οποία ηγούνταν τότε ο σοσιαλιστής Χουάν Νεγρίν, όπως ήταν αναμενόμενο με βάση την πείρα που είχε συγκεντρωθεί σε διεθνές επίπεδο στο διάστημα των 2 χρόνων του αγώνα. Αντίθετα, στη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων της Μάχης του Έβρου η απόσυρση των Διεθνών Ταξιαρχιών έδωσε ένα θανάσιμο πλήγμα στο ηθικό των στρατιωτών του Λαϊκού Στρατού και του εργαζόμενου λαού, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο αισθάνονταν ότι με αυτήν την απόφαση πλησίαζε το τέλος του πολέμου και ο φασιστικός θρίαμβος.
Αν και η πλειοψηφία των διεθνιστικών δυνάμεων επαναπατρίστηκε στις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν, δεν κατάφεραν όλοι να φτάσουν στις ζώνες συγκέντρωσης και να διασχίσουν τα ισπανικά σύνορα πριν την τελευταία φασιστική επίθεση. Πολλοί παρέμειναν κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φρανκικές φυλακές. Άλλοι, λόγω της διάσπασης του δημοκρατικού στρατοπέδου, δολοφονήθηκαν ή κατέληξαν κρατούμενοι. Πολλοί προστάτευσαν την υποχώρηση των ήδη εξαντλημένων στρατευμάτων του Λαϊκού Στρατού και υπερασπίστηκαν τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν τα Πυρηναία Όρη μετά από την πτώση της Καταλονίας. Από τους τελευταίους, οι περισσότεροι μοιράστηκαν την ίδια μοίρα με τους Ισπανούς μαχητές και τους εξόριστους στα γαλλικά σύνορα και κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Γκουρς, Αργκελές Σουρ Μερ, Σεντ Σιπριέν και Μπαρκαρές, Σεπτφόντς, Ριβερσάλτες και το Βερνέτ Ντ’ Αριέγ.
Ο ναζισμός-φασισμός κέρδισε στο ισπανικό έδαφος. Αλλά ο ηρωικός αγώνας των Διεθνών Ταξιαρχιών δεν ήταν μάταιος και η εμπειρία που αποκτήθηκε σύντομα θα γινόταν περισσότερο από αναγκαία και θ’ αποκτούσε μεγάλη σημασία στα πεδία των μαχών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου:
- Η Δημοκρατική Ισπανία, με την υποστήριξη κύρια της Σοβιετικής Ένωσης και τη δράση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με σχεδόν 3 χρόνια αντίστασης, απέτρεψε τη φασιστική Ισπανία να προσδεθεί αποφασιστικά στο ναζιστικό άξονα (μετά από το τέλος του τακτικού πολέμου άρχισε τον αγώνα των ανταρτών) κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επέτρεψε στη Σοβιετική Ένωση να προετοιμαστεί για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ερχόταν, στον οποίο ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
- Στον ισπανικό εθνικό επαναστατικό πόλεμο ένας μεγάλος αριθμός αγωνιστών εκπαιδεύτηκε στο χειρισμό των όπλων και εξοικειώθηκε με τις πολεμικές τεχνικές που ο ναζιστικός-φασιστικός άξονας θα εφάρμοζε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτοί οι μαχητές, μαζί με τους εξόριστους Ισπανούς μαχητές, θα πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή σε όλα τα μέτωπα του αντιφασιστικού πολέμου και θα έπαιζαν αποφασιστικό ρόλο σε όλες τις χώρες στις οποίες έδρασε η Αντίσταση. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν, επίσης, μέσα από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άλλοι θα διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση λαϊκών στρατών σ’ εκείνες τις χώρες στις οποίες η εργατική τάξη ανέλαβε την εξουσία μετά από το τέλος του πολέμου.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι υψίστης σημασίας για ν’ αντιμετωπίσουμε τη συκοφαντία σχετικά με το ρόλο της Διεθνούς, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της ΕΣΣΔ στον Ισπανικό Εθνικό Επαναστατικό Πόλεμο.