Από το 2008, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας έχουν περάσει αρκετά και έντονα σκαμπανεβάσματα ώστε η εξέτασή τους να μπορεί να ξεστρατίσει από τη στόχευση αυτού του άρθρου. Δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης, καταρρίφτηκε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος από τουρκικά αεροσκάφη στη Συρία κ.ά. Σε γενικές γραμμές, όμως, παρατηρούμε ότι η ρωσική αστική τάξη έχει χωνέψει την τυχοδιωκτική στάση και τον πραγματισμό της τουρκικής αστικής τάξης.
Υπό το ρωσικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, το οποίο σχηματίστηκε με τη λεηλασία των μέσων παραγωγής που ανήκαν στη σοβιετική κοινωνία, και τον πολιτικό εκπρόσωπό του, Πούτιν, η Ρωσία δεν έγινε βιομηχανικός γίγαντας που συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια παραγωγή, όπως η Κίνα. Δεν υπήρχαν ούτε εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες για να οδηγηθούν σε ζώνες ελεύθερης εκμετάλλευσης, όπως στην Κίνα, ούτε μία εργατική τάξη που να εργάζεται εντελώς χωρίς κανόνες. Για το λόγο αυτόν, δεν υπήρξε τεράστια εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, με το στρατιωτικό μηχανισμό που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση, ανέλαβε την ασφάλεια των αναδυόμενων περιοχών κινεζικής ηγεμονίας από τον Ειρηνικό μέχρι την Κεντρική Ασία, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, έχει γίνει στόχος που το ΝΑΤΟ θέλει να εξαλείψει πριν την Κίνα. Για το λόγο αυτόν, η διατάραξη της συνοχής που δημιούργησε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ αξιοποιήθηκε από τη Ρωσία, η οποία προσπάθησε να διευρύνει και να τροφοδοτήσει αυτήν τη ρωγμή. Παρόλες τις αντιφάσεις, οι δύο αστικές τάξεις, που προσπαθούν να κερδίσουν μία αναβαθμισμένη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, προσέγγισαν η μία την άλλη στο όνομα της ασφάλειας και των αμοιβαίων πεδίων κερδοφορίας.
Παρά την επιμονή της Τουρκίας στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, μετά από το Φλεβάρη του 2022 οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας συνέχισαν να αναπτύσσονται. Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu στις ακτές της Μεσογείου από ρωσική εταιρία δεν επιβραδύνθηκε. Αλλά το πιο σημαντικό, παρά το εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου που επέβαλε το ευρωατλαντικό μπλοκ στη Ρωσία, η Τουρκία συνέχισε να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μάλιστα έγινε ο κύριος κόμβος φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Το ρωσικό φυσικό αέριο εισήλθε για πρώτη φορά στην Τουρκία μέσω των βουλγαρικών συνόρων το 1987 επί Σοβιετικής Ένωσης. Ακολούθησε ο αγωγός Blue Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο οποίος συμφωνήθηκε το 1997 και άρχισε να μεταφέρει φυσικό αέριο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στα εγκαίνιά του το 2003 συμμετείχαν ο Ερντογάν και ο Πούτιν.
Το 2014, ο Πούτιν πρότεινε τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream που θα συνέδεε τη Ρωσία και τη Θράκη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος εγκαινιάστηκε επίσημα το 2020. Η πιο σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η πρόταση της Ρωσίας για την κατασκευή ενός μεγάλου σταθμού εξαγωγής φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο οποίος θα επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος. Η Ανατολική Θράκη επιλέχτηκε για το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί φέτος κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. [9]
Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων του πολέμου (2022-2023), ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας με την Τουρκία σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας σχεδόν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όγκος αυτός βασίστηκε σε εισαγωγές από τη Ρωσία ύψους περίπου 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων. [10]
Αυτή η αύξηση του εμπορίου δεν οφειλόταν μόνο στην αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, αλλά η τουρκική πλευρά έκανε επίσης μία συγκαλυμμένη προσπάθεια να παρακάμψει το εμπορικό εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, πολλές ρωσικές εταιρίες ιδρύθηκαν στην Τουρκία για να παρακάμψουν το εμπάργκο. Μεταξύ των εταιριών στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση του εμπάργκο ήταν τέσσερις τουρκικές. Για παράδειγμα, μία εταιρία με την επωνυμία Azu λέγεται ότι αγόραζε τσιπ απ’ όλο τον κόσμο και τα έστελνε στη Ρωσία. [11] Το σύστημα πληρωμών MIR των ρωσικών τραπεζών γινόταν επίσης αποδεκτό στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα μέχρι που αυτό διακόπηκε ως αποτέλεσμα της πίεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ. Παρόλ’ αυτά, μία αντιπροσωπία της Επιτροπής της ΕΕ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τον Οκτώβρη του 2022 για να προειδοποιήσει τη χώρα για κυρώσεις.
Η αναβάθμιση της θέσης στην ιμπεριαλιστική ιεραρχία δεν έχει να κάνει μόνο με την παρέμβαση σε περιφερειακούς πολέμους και την άσκηση επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Ένα κράτος, με το να παίζει ρόλο στην περιφερειακή ειρήνη, αυξάνει επίσης την ηγεμονία του σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό έκανε και η Τουρκία, η οποία ως κράτος με σχέσεις και με τις δύο πλευρές θέλησε να παίξει διπλωματικό ρόλο.
Αντιπροσωπίες από την Ουκρανία και τη Ρωσία συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μάρτη 2022, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά από την έναρξη του πολέμου, με τη μεσολάβηση του Ερντογάν. Εάν είχε υλοποιηθεί μία ειρηνευτική συμφωνία, η Τουρκία θα ήταν πιθανότατα ένα από τα κράτη-εγγυητές. Αλλά το ζήτημα δεν ήταν ούτε οι εδαφικές απώλειες της Ουκρανίας, ούτε η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Το ευρωατλαντικό μπλοκ είχε βάλει μπροστά την Ουκρανία και είχε προκαλέσει τον πόλεμο με σκοπό την αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση εντός του ιμπεριαλιστικού συστήματος και τη μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της παράλληλα με αυτόν τον κύριο στόχο. Γι’ αυτό, δεν υπήρξε τότε ειρηνευτική συμφωνία και για τα επόμενα δύο χρόνια οι εργάτες των δύο χωρών συνέχισαν να αλληλοσκοτώνονται στο μέτωπο.
Μία άλλη διπλωματική προσπάθεια της Τουρκίας ήταν η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Έχουμε ήδη αναφέρει τη σημασία των ουκρανικών και των ρωσικών αγροτικών προϊόντων για την παγκόσμια αγορά και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ας προσθέσουμε και ότι τα λιπάσματα που παράγονται στη Ρωσία είναι σημαντικά για τις παγκόσμιες αγορές. Ο κόσμος είχε ήδη ανακάμψει από μία πανδημία και η άνοδος των τιμών των τροφίμων είχε επιβαρύνει σημαντικά την εργατική τάξη διεθνώς. Σε αυτό, προστέθηκε και η μη διαθεσιμότητα των ουκρανικών λιμανιών λόγω του πολέμου. Η Ρωσία αδυνατούσε να μεταφέρει τα αγροτικά της προϊόντα στα παγκόσμια λιμάνια λόγω του εμπορικού εμπάργκο που της είχε επιβληθεί. Δεν ήταν δυνατή ούτε η μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών, ούτε η ασφάλιση των πλοίων και των εμπορευμάτων τους κατά τον ελλιμενισμό.
Με πρωτοβουλία της Τουρκίας και την υποστήριξη του ΟΗΕ, η Συμφωνία για το Διάδρομο των Σιτηρών υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιούλη 2022, όταν συναντήθηκαν αντιπροσωπίες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Έτσι, η Τουρκία σημείωσε μία διπλωματική επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα και, μέχρι το Μάη του 2023, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων θα μεταφέρονταν σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η συμφωνία δεν παρατάθηκε περαιτέρω και καταγγέλθηκε από τη Ρωσία. Πρώτ’ απ’ όλα, έγινε κατανοητό ότι τα εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα αποθηκεύονταν στις κορυφαίες χώρες του ιμπεριαλισμού και μόνο το 10% περίπου από αυτά παραδιδόταν στις φτωχές χώρες των οποίων οι λαοί λιμοκτονούσαν. [12]
Η συμφωνία δεν ακυρώθηκε επειδή ειπώθηκε ότι τα σιτηρά αποσπώνται από φτωχές χώρες, παρότι αυτό προωθήθηκε ως λόγος της ακύρωσης. Το ευρωατλαντικό μπλοκ καταχράστηκε τη συνθήκη αυτήν, που αφορούσε τη διακίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, και επιτέθηκε στην ασφάλεια της Ρωσίας με μη επανδρωμένα ναυτικά σκάφη. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμιά χαλάρωση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, το οποίο είχε ζητήσει η Ρωσία και περιλαμβανόταν στη συμφωνία.