Η πάλη και ο δρόμος για τη χειραφέτηση της γυναίκας εξαρτάται από τη φύση του κράτους και το συγκεκριμένο συσχετισμό ταξικών δυνάμεων σε κάθε κοινωνία. Ποιες δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ανισότιμη θέση της γυναίκας, για τη βία σε βάρος της γυναίκας, τις καθημερινές ταπεινώσεις και τη δημιουργία πολλαπλών εμποδίων στους αγώνες των γυναικών για ελευθερία; Μια τέτοια «ταυτοποίηση» είναι απαραίτητη για την επεξεργασία μιας στρατηγικής για τη γυναικεία χειραφέτηση. Εξίσου σημαντικό είναι η ανάγκη να ξεχωρίσεις φίλους όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σ’ ένα ταξικό πλαίσιο, να συγκεντρωθούν σύμμαχοι γι’ αυτόν το σκοπό. Για τους κομμουνιστές στην Ινδία που δουλεύουν μέσα στις γυναικείες μάζες απαιτείται μια τέτοια προγραμματική αντίληψη για να καθοδηγεί την καθημερινή δράση μας.
Την ίδια στιγμή, η διεθνής κατάσταση, με τον επιθετικό ηγεμονικό ρόλο του ιμπεριαλισμού σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των λαών σε όλο τον κόσμο, ασκεί βαθιά επίδραση στους αγώνες για ισοτιμία και δικαιοσύνη σ’ εθνικό επίπεδο. Οι διαδικασίες παγκοσμιοποίησης, που προωθούνται από τον ιμπεριαλισμό και καθορίζουν τις διεθνείς πολιτικές, καταστρέφουν τις δημοκρατικές διαδικασίες σε κυρίαρχες χώρες.
Ο ιμπεριαλισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του έχουν καταστρέψει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο και, συγκεκριμένα, έχουν υποτάξει τις γυναίκες με νέες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η κουλτούρα της αγοράς, που διαπερνά το σύνολο της κοινωνικής ζωής, τείνει να εμπορευματοποιεί παραπέρα τα σώματα των γυναικών. Στην κοινωνική ζωή η βία ενάντια στις γυναίκες έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο σοκαριστική τάση είναι η μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου γυναικών για φτηνή εργασία και για σεξουαλική εκμετάλλευση. Μάλιστα, αυτό το εμπόριο είναι από τους πιο δυναμικούς «κλάδους της οικονομίας» στον κόσμο.
Στο πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, επίσης, η δεξιά επίθεση παγκοσμίως έχει ενθαρρύνει σοβινιστικές, ρατσιστικές και θρησκευτικο-σεκταριστικές πολιτικές, που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της Γης. Αυτή η στροφή στη δεξιά έχει σοβαρές συνέπειες για τους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση. Στην Ινδία αντιμετωπίζουμε φασιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και που κινητοποιούνται με βάση το θρησκευτικό σοβινισμό, που ονομάζουμε «κομμουναλισμό» στην Ινδία. Οι δυνάμεις αυτές έχουν μια συγκεκριμένη ατζέντα· να μετατραπεί η Ινδία σ’ ένα θεοκρατικό κράτος, ένα «Hindu rashtra», [1] που η κοσμοαντίληψή του όχι μόνο στρέφεται ενάντια σε θρησκευτικότητες μειονότητες, που είναι βεβαίως ο κύριος στόχος, αλλά και ενάντια στις γυναίκες και στους φτωχούς.
Σε μια τέτοια κατάσταση, η κομμουνιστική δουλειά στις γυναίκες πρέπει να συνδέει τη διεθνή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό με τους εθνικούς αγώνες για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και για το σοσιαλισμό.
Το παρόν άρθρο χωρίζεται σε 3 μέρη: 1) Θεωρητικό πλαίσιο· 2) θέση της γυναίκας στην Ινδία· 3) κομματική δουλειά.