Το ολλανδικό κεφάλαιο εμπλέκεται ενεργά σε αυτές τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των οποίων η ολλανδική αστική τάξη προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της και να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η Ολλανδία εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε στρατιωτικές επεμβάσεις, κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Οι δαπάνες για την «άμυνα» έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια, στα 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ. [1] Στόχος είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ολλανδικών μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό και να επεκταθεί η επιρροή τους. Με τον τρόπο αυτόν, το ολλανδικό κράτος παρεμβαίνει ιδιαίτερα στην Καραϊβική, όπου υπάρχουν ακόμη ολλανδικές αποικίες ως απομεινάρια του αποικιοκρατικού συστήματος. Ωστόσο, η ολλανδική αστική τάξη έχει στρέψει το βλέμμα της πλέον και στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισής της με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών μεταξύ διαφορετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δύο λαοί που κάποτε ζούσαν μαζί ειρηνικά υπό τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι σε έναν αιματηρό πόλεμο. Και από τις δύο πλευρές, τόσο από την πλευρά της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ όσο και από την πλευρά της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας, προβάλλονται ψεύτικα προσχήματα για να δικαιολογηθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αλλά ουσιαστικά ο πόλεμος και από τις δύο πλευρές είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Η ολλανδική αστική τάξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον να υπερασπιστεί την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ στο οποίο ανήκει και εντός του οποίου προσπαθεί να προωθήσει τους δικούς της στρατηγικούς στόχους. Για το σκοπό αυτόν δεσμεύει επίσης εκτεταμένους οικονομικούς πόρους. Ας δούμε τι μας λέει περήφανα το ολλανδικό αστικό κράτος για το τι κάνει για να «βοηθήσει» την Ουκρανία.
Το 2023, η ολλανδική αστική τάξη δέσμευσε εγγύηση 200 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Συνδρομή (ΜΧΣ). Επιπλέον, η Ουκρανία πρόκειται να λάβει δάνειο 200 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εγγύηση 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και 27,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Η ολλανδική αστική τάξη συνεισέφερε 90 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου Ανακούφισης της Ουκρανίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, 72 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΕΤΑΑ για τον ουκρανικό διανομέα ενέργειας Ukrenergo και 18 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εξαρτημάτων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημαντικό μέρος της λεγόμενης «βοήθειας προς την Ουκρανία», ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήγει σε ολλανδικούς και ουκρανικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό περιλαμβάνει 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και 15 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω προσπάθειες ανασυγκρότησης περιλαμβάνουν συνεισφορά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσω της Ένωσης Ολλανδικών Δήμων για έργα στη Χερσώνα, στην Οδησσό και στο Μικολάιβ.
Στο στρατιωτικό τομέα, το ολλανδικό κράτος έχει παραδώσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία προμήθειες, όπλα, στρατιωτικά οχήματα και άλλα στρατιωτικά μέσα μνημειώδους αξίας 2,63 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει δεκάδες άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη F-16, Patriot και άλλα πυραυλικά συστήματα, πάνω από χίλια στρατιωτικά οχήματα και πολλά άλλα. [2]
Μόνο το 2023, 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για άμεσες προμήθειες, αγορά στρατιωτικών αγαθών και συνεισφορές στο Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία και στο Καταπιστευματικό Ταμείο του ΝΑΤΟ. [3] Το 2024, το συνολικό ποσό της οικονομικής στήριξης θα φτάσει άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ. Το κράτος θα διαθέσει επίσης 102 εκατομμύρια ευρώ για «ανθρωπιστική υποστήριξη», ανάκαμψη και ανοικοδόμηση για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Επίσης, 89 εκατομμύρια ευρώ θα αποδεσμευτούν για τη «λογοδοσία», συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με τη μελλοντική στέγαση ενός ειδικού «δικαστηρίου για την Ουκρανία».
Η οικονομική και η πολιτική υποστήριξη του ολλανδικού αστικού κράτους δε γίνεται από «φιλανθρωπία» για τον ουκρανικό λαό, ο οποίος έπεσε θύμα των ιμπεριαλιστικών μπλοκ και της αντιδραστικής κυβέρνησής του. Το ενδιαφέρον των ολλανδικών μονοπωλίων, ιδιαίτερα για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, έγκειται στην τεράστια κερδοφορία αυτής της νέας αγοράς, ιδιαίτερα για τον κλάδο των κατασκευών. Αναμφίβολα, οι ολλανδικές εταιρίες βλέπουν την Ουκρανία ως αντικείμενο κερδοφόρας εξαγωγής κεφαλαίων. Το ολλανδικό αστικό κράτος, ως «συλλογικός καπιταλιστής», τους υποστηρίζει ολόψυχα σε αυτήν την προσπάθεια. Ολλανδικές εταιρίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορήγηση εάν θέλουν να εκτελέσουν ένα έργο μαζί με κάποιον ουκρανικό οργανισμό. Στο λεγόμενο Ταμείο Εταιρικής Σχέσης υπάρχουν 25 εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις 500.000 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ για ολλανδικές εταιρίες και «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» που θέλουν να συνεργαστούν στην ανάκαμψη και στην ανοικοδόμηση. Επιπλέον, διατίθενται 60 εκατομμύρια ευρώ για εξαγωγικές πιστώσεις (σ.σ.: η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων καλύπτει τον κίνδυνο να μην πληρώσει ο αγοραστής).
Η οικονομία της Ουκρανίας είναι σχετικά μικρή, αλλά διαθέτει έναν εξαιρετικά μορφωμένο πληθυσμό. Η χώρα διαθέτει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και περίπου 40 εκατομμύρια κατοίκους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις ολλανδικές εταιρίες, ιδίως στο γεωργικό τομέα και στα logistics (μεταφορές, εξοπλισμός), αλλά και στην ανάπτυξη λιμένων. Περίπου διακόσιες πενήντα ολλανδικές εταιρίες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ουκρανία.
Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας συνεργασίας αποτελείται από συμφωνίες που αποσκοπούν στην εξομάλυνση του εμπορίου με την ιμπεριαλιστική ΕΕ, με τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Οι εμπορικοί φραγμοί θα εξαφανιστούν, καθώς η Ουκρανία θα προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς, για παράδειγμα. Αυτό θα εξοικονομήσει στις ευρωπαϊκές εταιρίες περίπου 390 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι ολλανδικές εταιρίες θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε μία μεγάλη αγορά 40 εκατομμυρίων καταναλωτών. Η Ολλανδία εξήγαγε περίπου 974 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία το 2018. Το 2014, το ποσό αυτό ήταν περίπου 775 εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, η Ουκρανία είναι μία από τις πιο εύφορες χώρες στον κόσμο, η «σιταποθήκη της Ευρώπης». Ως εκ τούτου, η ολλανδική αστική τάξη στον αγροτικό τομέα επιδιώκει επίσης να επωφεληθεί από το «ευκολότερο» εμπόριο με την Ουκρανία. [4]
Είναι όπως λέει ο Λένιν στο βιβλίο του Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού: «Όσο ο καπιταλισμός θα εξακολουθεί να είναι καπιταλισμός, το περίσσευμα του κεφαλαίου δε θα χρησιμεύει για το ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου των μαζών σε μία δοσμένη χώρα, γιατί αυτό θα μείωνε τα κέρδη των καπιταλιστών, αλλά για το ανέβασμα των κερδών με την εξαγωγή κεφαλαίου στο εξωτερικό, στις καθυστερημένες χώρες.» [5]
Στο στρατιωτικό μέτωπο, όπως αναφέρθηκε, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει:
«Άμεσες παραδόσεις: Εξοπλισμός αξίας 1,10 δισεκατομμυρίων ευρώ παραδόθηκε στην Ουκρανία από ίδια στρατιωτικά αποθέματα. Αυτό είναι το ποσό που άξιζε ο εξοπλισμός κατά τη στιγμή της παράδοσης (η λογιστική αξία). Δεδομένου ότι κοστίζει επίσης χρήματα για την αναπλήρωση ή την αντικατάσταση των παραδοθέντων αγαθών, το συνολικό κόστος για την Ολλανδία ανέρχεται σε 1,49 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εμπορικές παραδόσεις: Η Ολλανδία αγόρασε επίσης στρατιωτικά αγαθά για την Ουκρανία με κόστος 934 εκατομμυρίων ευρώ.
Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία: Η Ολλανδία κατέβαλε 100 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός για την Ουκρανία που παρέχεται απευθείας από τη βιομηχανία πληρώνεται από το ταμείο.
Καταπιστευματικό Ταμείο του ΝΑΤΟ: Η Ολλανδία συνεισφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ στη συνολική δέσμη βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία (UCAP). Με αυτό πληρώνονται αγαθά και προμήθειες, όπως καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, χειμερινός εξοπλισμός και παρεμβολείς για την παρεμπόδιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το ταμείο αυτό αφορά τη λεγόμενη μη θανατηφόρα υποστήριξη, δηλαδή όχι όπλα ή οπλικά συστήματα.» [6]
Τα στρατιωτικά αγαθά ανέρχονται σε:
«Άρματα T-72 (60 τεμάχια), ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα YPR, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων διάσωσης και μαθημάτων (207 τεμάχια), αναγνωριστικά οχήματα Fennek και ερπυστριοφόρα οχήματα Viking. Άρματα μάχης Leopard-1 από κοινού με τη Δανία και τη Γερμανία (τουλάχιστον 100 τεμάχια), άρματα μάχης Leopard-2A4 από κοινού με τη Δανία (14 τεμάχια), τεθωρακισμένα οβιδοβόλα PzH2000 (8 τεμάχια) και όλμοι 120 χιλιοστών. Συστήματα αεράμυνας, όπως εκτοξευτές Patriot (2 τεμάχια), πύραυλοι αεράμυνας Patriot, κινητά αντιαεροπορικά πυροβόλα MR-2 (100 τεμάχια), αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors-40L70 των 40 χιλιοστών (20 τεμάχια), συστήματα VERA-NG (4 τεμάχια), πύραυλοι και πυραυλικά συστήματα για αεράμυνα και έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το Stinger. Και μαχητικά αεροσκάφη F-16.» [7]
Εκτός από την οικονομική στήριξη και την παράδοση οπλισμού, οι ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού. Επιπλέον, το ολλανδικό κράτος έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη, πλοία του πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικούς στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ίσως οι παραπάνω πληροφορίες μιλούν από μόνες τους. Αλλά είναι σαφές ότι η ολλανδική αστική τάξη παρασύρει τον ολλανδικό λαό, την ολλανδική εργατική τάξη, μαζί της στα επικίνδυνα σχέδια ΕΕ-ΝΑΤΟ προκειμένου να εδραιώσει τα κέρδη της. Για το σκοπό αυτόν, είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης του λαού. Μόνο το ΝΚΚ Ολλανδίας αντιτίθεται στα σχέδιά της, χωρίς ρεφορμιστικές αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις που αφορούν την καπιταλιστική Ρωσία σε αυτήν την αιματηρή ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ολλανδική κυβέρνηση και τα ολλανδικά μονοπώλια παρέχουν επίσης (στρατιωτική) υποστήριξη στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών των μαχητικών F-35 που χρησιμοποιούνται στη γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού.