Η επιμονή και ο τρόπος με τον οποίο τα αστικά ΜΜΕ παρουσίαζαν αυτό το φαινόμενο συντέλεσαν στην υπερβολή και στη διαστρέβλωσή του, ευνοώντας έτσι την προπαγάνδα της Λέγκα και των φασιστικών ομάδων και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός αδικαιολόγητου κλίματος συναγερμού και έκτακτης ανάγκης στη χώρα, προκειμένου ο λαός να εγκρίνει τα διατάγματα ασφαλείας που ήθελε ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι.
Το κλείσιμο των λιμανιών και η απαγόρευση αποβίβασης, που είναι άχρηστα και ασκόπως σκληρά μέτρα, είναι, επίσης, νομικά ανεφάρμοστα, καθώς αντιβαίνουν στο ιταλικό Σύνταγμα, στις διεθνείς συνθήκες και στους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου σχετικά με τις θαλάσσιες διασώσεις. Πρόκειται για μία κυνική εκλογική δημαγωγία, που γίνεται με το αίμα των απελπισμένων, ένα είδος «στρατηγικής έντασης» με στόχο την εφαρμογή περισσότερων κατασταλτικών και αυταρχικών μέτρων, που κατευθύνονται κυρίως κατά των κοινωνικών συγκρούσεων.
Από νομική άποψη, η απαγόρευση της αποβίβασης, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να παραμείνουν εν πλω για μεγάλο χρονικό διάστημα ενάντια στη θέλησή τους και σε κακές συνθήκες υγιεινής, φαίνεται ως απαγωγή, ένα έγκλημα τιμωρούμενο από το νόμο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης, που απεικονίζεται ως «τεχνοκράτης» όντας πρώην νομάρχης, φαίνεται ότι δε θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, φυσικά, σε σχέση με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του υπουργείου Εσωτερικών αντικρούουν την τρομοκρατική δημαγωγία του πρώην υπουργού της Λέγκα.
Πρώτ’ απ’ όλα, ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στα στοιχεία και στους αριθμούς, που συχνά χρησιμοποιούνται σκόπιμα με λαθεμένο τρόπο.
Οι αφίξεις των προσφύγων επηρέασαν κυρίως πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Συνολικά, σε ολόκληρη τη Λεκάνη της Μεσογείου οι αφίξεις σε ετήσια βάση στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα αυτών των χωρών, που εντοπίστηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μειώθηκαν από το μέγιστο του 1.032.488 αφίξεων το 2015 σε 141.172 το 2019, με μείωση κατά 86,33%. [14] Μόνο τον Οκτώβρη του 2015 υπήρχαν 220.000 αφίξεις, αριθμός που, στην πραγματικότητα, ισούται με τις ετήσιες θαλάσσιες αφίξεις του 2014 και είναι υψηλότερος από τα ετήσια στοιχεία τόσο του 2017 όσο και του 2018. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν στα σύνορα της Ελλάδας, όπου έφτασαν περισσότεροι από 211.000 πρόσφυγες, ενώ λιγότεροι από 9.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία. [15]
Όπως μπορούμε να δούμε, η μείωση των θαλάσσιων αφίξεων στην Ιταλία δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Λέγκα, αλλά αντικατοπτρίζει τη γενική τάση μείωσης που παρατηρείται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά την Ιταλία, οι θαλάσσιες αφίξεις έχουν σταθερά μειωθεί από τον Οκτώβρη του 2017, [16] από 99.126 το 2017 σε 5.085 το 2019, με μείωση 94,87% (τα στοιχεία ενημερώθηκαν στις 30.8.2019), πολύ πριν τα διατάγματα που ζήτησε ο Σαλβίνι και η Λέγκα. [17]
Επίσης, ιδιαίτερα για την Ιταλία, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εντοπίζει μείωση των θανάτων και των αγνοούμενων στη θάλασσα στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, η οποία ήταν πάντα η πιο επικίνδυνη. Από 2.887 το 2017, οι θάνατοι μειώθηκαν σε 1.247 το 2018, δηλαδή μείωση κατά 54%, μικρότερη αναλογικά με τη μείωση των θαλάσσιων αφίξεων, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτήν τη διαδρομή έχει αυξηθεί σημαντικά, από 1 θάνατο ανά 38 θαλάσσιες αφίξεις (2,63%) το 2017 σε 1 θάνατο ανά 14 θαλάσσιες αφίξεις (7,14%) το 2018, με αύξηση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων, λόγω της «σημαντικής μείωσης της συνολικής ικανότητας έρευνας και διάσωσης». [18] Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικό και τραγικό αποτέλεσμα των διαταγμάτων ασφαλείας από την κυβέρνηση των Λέγκα - Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Η κυνική αναμέτρηση σχετικά με το θέμα των θαλάσσιων αφίξεων μεταξύ των ΜΚΟ και της ιταλικής κυβέρνησης, που και οι δύο είναι παίκτες του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, αξίζει να συζητηθεί ξεχωριστά. Από το καλοκαίρι του 2018 έως το καλοκαίρι του 2019, στην πραγματικότητα, εκδηλώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ιταλικής κυβέρνησης, με την Ιταλία να βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, όπου η αντιπαράθεση σχετιζόταν με την υπέρβαση των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις βασικές παραμέτρους των δημόσιων οικονομικών (λόγος ελλείμματος/ΑΕΠ, λόγος χρέους/ΑΕΠ), που εντάθηκε μετά από τις ευρωεκλογές του 2019, σε μία περίοδο που πλησίαζε ο επόμενος διορισμός των ανώτατων επιτελείων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, παρά τις επανειλημμένες υποχωρήσεις της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποίησε διαφορετικά μέσα πίεσης, από την εξάπλωση της διαφοράς τιμής πώλησης-αγοράς, μέχρι την αδιάλλακτη εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου και την εκστρατεία των ΜΜΕ για το κλείσιμο των λιμανιών στα πλοία των ΜΚΟ προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία των σχεδίων της.
Συγκεκριμένα, η Συνθήκη του Δουβλίνου, στην οποία ανέκαθεν αντιτασσόταν το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο παραμένουν στην πρώτη χώρα άφιξης, από την οποία απελαύνονται, αν δε συμμορφωθούν με τη διάταξη αυτή. Μόνο στη Γερμανία διεκπεραιώθηκαν 4.602 εντολές απέλασης προσφύγων προς τη χώρα μας και 1.114 απελάσεις πραγματοποιήθηκαν από το Νοέμβρη του 2018 έως το Μάρτη του 2019. [19] Ως περαιτέρω επίδειξη της δημαγωγίας της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι: «Κατά την ψήφιση μιας αναθεώρησης [της Συνθήκης του Δουβλίνου] στις 17Νοέμβρη 2017 στο ευρωκοινοβούλιο, οι κυβερνητικές δυνάμεις ψήφισαν κατά (Κίνημα των Πέντε Αστέρων) ή απείχαν (Λέγκα) και στις 6 από τις 7 περιπτώσεις ο υπουργός Εσωτερικών αποχώρησε από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όπου συζητιόταν το θέμα.» [20]
Οι ΜΚΟ αποτέλεσαν εργαλεία πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στο πλαίσιο ενός τεχνητού πανικού εισβολής που δημιουργήθηκε από τη Λέγκα, ευνόησαν την ανάπτυξη της συναίνεσης για την ίδια τη Λέγκα και τα αντίμετρα κατά των θαλάσσιων αφίξεων που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση. Η ψεύτικη αντίφαση μεταξύ των ΜΚΟ και της ιταλικής κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, ενώ στα ΜΜΕ διεξήχθησαν σκληρές συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτρέπεται ή όχι η επιβίβαση των προσφύγων, για παράδειγμα, των 53 ναυαγών του πλοίου της ΜΚΟ «Sea Watch», κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 1.644 παράτυπες είσοδοι, συμπεριλαμβανομένων των «αόρατων θαλάσσιων αφίξεων» και των χερσαίων αφίξεων, δηλαδή 31 φορές περισσότερες από το ανθρώπινο φορτίο του «Sea Watch». [21]
Το να σώζεις ανθρώπινες ζωές είναι καθήκον, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρύψει το βρόμικο ρόλο που έχουν παίξει και εξακολουθούν να παίζουν πολλές ΜΚΟ προς όφελος των εκβιασμών και των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και μερικές φορές συμφωνώντας με τους διακινητές ανθρώπινων ζωών.
Για να κατανοήσουμε πλήρως τα αίτια των αφίξεων των προσφύγων είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την προέλευσή τους. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, της EUROSTAT και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος προέρχεται από ασιατικές χώρες. Οι λόγοι που ωθούν τους πρόσφυγες, ακόμη και εγκύους και ανήλικους, να ξεκινήσουν ένα «ταξίδι απελπισίας» με κίνδυνο της ζωής τους, να υπομείνουν βία και βασανιστήρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης περιμένοντας μία επιβίβαση που πληρώνεται με τους τελευταίους πόρους τους, μπορεί να ποικίλλουν, αλλά πάντα, άμεσα ή έμμεσα, προκαλούνται από την επέμβαση του ιμπεριαλισμού στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες διαφεύγουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά επίσης και από μη εμπόλεμες χώρες που πλήττονται από την υπανάπτυξη, την απουσία προοπτικών, τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα που τους καταδίκασε η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Φεύγουν από την καταπίεση της αιμοδιψούς αστικής δικτατορίας και του θρησκευτικού σκοταδισμού, που επιβάλλει μεσαιωνικό τρόπο ζωής και καταπνίγει κάθε διαφωνία, που υποστηρίζεται από τον ιμπεριαλισμό, προκειμένου ν’ αποσταθεροποιήσει εκείνες τις χώρες που αντιτίθενται στα σχέδιά του. Φεύγουν από τις οικολογικές καταστροφές που προκαλούνται από την παράλογη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών τους από εγχώρια και διεθνικά μονοπώλια, τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας τους με τη συνέργεια των διεφθαρμένων και αντιλαϊκών τοπικών αστικών κυβερνήσεων. Ο ιταλικός ιμπεριαλισμός δεν αποτελεί εξαίρεση: Ας σκεφτούμε τι έκανε και συνεχίζει να κάνει η ENI στη Νιγηρία και στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου οι εξαναγκαστικές απαλλοτριώσεις μεγάλων περιοχών για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, βασισμένη στη διαφθορά των τοπικών παραγόντων, κατέστρεψαν τον ντόπιο πληθυσμό, προκαλώντας μαζική φυγή.