Όταν συζητάμε για την εξαγωγή κεφαλαίου, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, πριν τον Λένιν, ο Μαρξ ανέφερε την ίδια τάση. Στον τρίτο τόμο Του Κεφαλαίου, έγραψε το εξής:
«Από την άλλη, όσον αφορά τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε αποικίες κλπ. μπορούν να αποφέρουν υψηλότερα ποσοστά κέρδους, γιατί εκεί, λόγω του χαμηλότερου επιπέδου ανάπτυξης, το ποσοστό του κέρδους στέκει γενικά πιο ψηλά, όπως επίσης στέκει πιο ψηλά και ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας, όταν χρησιμοποιούν δούλους, κούλι κλπ.» [8]
Η βάση γι’ αυτό το μέρος της ανάλυσης του Μαρξ είναι ότι το κεφάλαιο ψάχνει τους κλάδους της βιομηχανίας με το υψηλότερο ποσοστό κέρδους. Το κεφάλαιο πρέπει απλά να ψάχνει τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις. Ο Λένιν, αν και με άλλα λόγια, επαναλαμβάνει αυτό το συμπέρασμα:
«Η ανάγκη της εξαγωγής κεφαλαίου δημιουργείται από το γεγονός ότι σε μερικές χώρες ο καπιταλισμός έχει “παραωριμάσει” και για το κεφάλαιο δεν υπάρχει (στις συνθήκες της ανεξέλικτης γεωργίας και της εξαθλίωσης των μαζών) πεδίο για “επικερδή” τοποθέτηση.» [9]
Για το σκοπό αυτόν, οι αποικίες εξυπηρέτησαν σημαντικά τα καπιταλιστικά έθνη και προσέφεραν περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις που εν μέρει είχαν απορριφτεί στις συνθήκες της ανεξέλικτης γεωργίας και της εξαθλίωσης στις ίδιες τις αποικιοκρατικές χώρες.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η εξαγωγή κεφαλαίου δεν είναι μόνο ζήτημα εξαγωγής από πλουσιότερες σε φτωχότερες χώρες. Σημειώνουμε ότι η εισαγωγή κεφαλαίου στις ΗΠΑ είναι μόλις οριακά χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη εξαγωγή [10] και βλέπουμε ότι ο κορυφαίος προορισμός του σουηδικού κεφαλαίου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2021, οι ΗΠΑ απορρόφησαν το 18,5% όλου του κεφαλαίου που εξήχθη από τη Σουηδία, ενώ οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές Χώρες συγκέντρωσαν το 18,9% του κεφαλαίου που εξήχθη από τη Σουηδία. [11]
Όμως, αυτό δε διαψεύδει ούτε το επιχείρημα του Μαρξ, ούτε του Λένιν. Αντίθετα, πρέπει να κατανοήσουμε τις «κερδοφόρες επενδύσεις» με μία ευρύτερη έννοια. Αυτές μπορεί να αφορούν πρόσβαση σε αγορές, τεχνολογία, δρόμους μεταφοράς, εκπαιδευμένο προσωπικό, υποδομές και ούτω καθεξής.
Επιπρόσθετα, πρέπει να σκεφτούμε τη διατύπωση του Λένιν. Τι σημαίνει ότι το κεφάλαιο σε «μερικές χώρες» έχει παραωριμάσει; Σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε αυτές τις χώρες στην εποχή μας και ότι πάντα θα έχουμε να κάνουμε μόνο με «μερικές χώρες»; Έτσι θα ήταν σα να φεύγαμε από το πεδίο του μαρξισμού.
Κατά την εποχή του Λένιν, θα μπορούσαμε εύκολα να μιλάμε για «μερικές χώρες» επειδή υπήρχαν μόνο μερικές χώρες όπου είχε αναπτυχθεί ο καπιταλισμός! Θα ήταν αδύνατο για εκείνον να μιλήσει για ανεπτυγμένο καπιταλισμό στην Αφρική ή στην Ασία, καθώς αυτές οι περιοχές ήταν αποικίες είτε ημιαποικίες. Σαφώς, υπήρχε κεφάλαιο στις αποικίες, αλλά αυτό δεν ήταν ακόμα «υπερώριμο».
Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και μπορούμε να μιλάμε για καπιταλισμό σε μεγάλα μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Έχει ο καιρός γυρίσματα, και το ινδικό κεφάλαιο πλέον ελέγχει την αυτοκινητοβιομηχανία στη Μεγάλη Βρετανία!
Όλ’ αυτά σημαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ περισσότερο πολύπλευρο σύστημα εξαγωγών κεφαλαίου το οποίο διατρέχει όλο τον κόσμο. Για να δώσουμε έμφαση σε αυτό, θα αναφερθούμε σύντομα στην περίπτωση της Λιθουανίας. [12]
Η Λιθουανία αποτελεί σημαντική αγορά για το σουηδικό κεφάλαιο, με μεγάλες εταιρίες, όπως οι ΙΚΕΑ, ABB, Tele2, Telia Sonera, Swedbank και SEB. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις γίνονται μέσα στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου της Κλάιπεντα και του Κάουνας. Μπορούμε να βγάλουμε το απλό συμπέρασμα ότι, λόγω των χαμηλότερων μισθών και των χειρότερων εργασιακών συνθηκών, η Λιθουανία προσφέρει περισσότερο επικερδείς επενδύσεις για το σουηδικό κεφάλαιο. Μάλιστα, οι επενδύσεις που έγιναν στη Λιθουανία αναλογούσαν περίπου στο ένα πέμπτο των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν από σουηδικές εταιρίες το 2016. Αν σταματούσαμε εδώ, θα είχαμε ένα κλασικό παράδειγμα ενός καταπιεζόμενου έθνους. Ωστόσο, αυτό θα μας έδινε μία ατελή εικόνα της κατάστασης.
Ενώ εξάγεται κεφάλαιο από τη Σουηδία στη Λιθουανία, ταυτόχρονα εξάγεται κεφάλαιο από τη Λιθουανία σε άλλες χώρες. [13]
Στη Λευκορωσία, λιθουανικό κεφάλαιο μπορεί να βρεθεί σε πάνω από πεντακόσιες λευκορωσικές εταιρίες και ένας Λιθουανός νομοθέτης ισχυρίστηκε πως «ένας στους δύο πλούσιους Λιθουανούς έχει επιχειρήσεις στη Λευκορωσία». Κάθε χρόνο, επενδύσεις της τάξης των 80 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ εισρέουν από τη Λιθουανία στη Λευκορωσία.
Εκτός από τη Λευκορωσία, έχουν γίνει επενδύσεις και στην Πολωνία, όπου το λιθουανικό κεφάλαιο απαντάται στον τομέα της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου. Επίσης, στην Ουκρανία έχουν γίνει επενδύσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Στη Λετονία, εισρέει κεφάλαιο στον τομέα των κατασκευών, όπου έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί αυτό είναι σχετικό; Επειδή δείχνει πολύ καθαρά την ιεραρχία που υπάρχει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του υπογραμμίζει την πολύ προβληματική ιδέα ότι κάποια έθνη είναι καταπιεζόμενα, ενώ άλλα είναι καταπιεστές. Ταυτόχρονα, οι ροές κεφαλαίου δείχνουν ξεκάθαρα τη δύναμη των διάφορων καπιταλιστικών χωρών και την ικανότητά τους να δείχνουν την επιρροή τους. Επίσης, φτάνουμε σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα σε αυτό το σημείο. Αυτό είναι η αναμενόμενη εξέλιξη του καπιταλισμού.
Η εξαγωγή κεφαλαίου επιδρά στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στις χώρες όπου κατευθύνεται και την επιταχύνει εξαιρετικά. Γι’ αυτόν το λόγο, αν η εξαγωγή αυτή είναι ικανή ως έναν ορισμένο βαθμό να φέρει κάποια στασιμότητα στις χώρες που εξάγουν το κεφάλαιο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τίμημα το άπλωμα και το βάθεμα της παραπέρα ανάπτυξης του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο. [14]
Αν και σύντομη, αυτή η παράγραφος λέει πολλά. Πρέπει να αναγνωρίζουμε –όπως αναγνώρισε και ο Λένιν προτού να συμβεί– ότι ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε· επεκτάθηκε και άπλωσε τις ρίζες του σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «μερικές χώρες», αλλά ότι πρέπει να μιλάμε για ένα σύστημα καπιταλιστικών χωρών που παλεύουν μέσα σε μία ιεραρχία.