Άρθρο της Συντακτικής Επιτροπής


Αγαπητέ αναγνώστη.

Έχεις στα χέρια σου το 11ο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΔΚΕ), το οποίο επεξεργαστήκαμε και εκδώσαμε μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες της πανδημίας. Θεωρούμε ενθαρρυντικό το γεγονός πως η ΔΚΕ, αν και αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει ορισμένες διαδικασίες της, δε σταμάτησε τη δράση της και μπόρεσε να εκδώσει το τεύχος αυτό.

Η χρονιά στην οποία δουλέψαμε αυτό το τεύχος ήταν αυτή στην οποία εκδηλώθηκε η νέα συγχρονισμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, σημάδια της οποίας, όπως ήταν η επιβράδυνση οικονομιών μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, φαίνονταν από νωρίτερα, με την πανδημία να λειτουργεί ως καταλύτης. Σε συνθήκες κρίσης παρατηρείται τόσο η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μέχρι και εξαπόλυση ανοιχτών αιματηρών πολέμων (Συρία, Ντονμπάς, Ναγκόρνο-Καραμπάχ), όσο και η εκτίναξη της αύξησης των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Σε όλες τις χώρες η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων και οι διαμαρτυρίες καταστέλλονται όλο και περισσότερο από τις Αρχές και όλο και συχνότερα με τη χρήση αστυνομικών και κατασταλτικών δυνάμεων. Στις μέρες μας οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και κρατών για τα εμβόλια και τα φάρμακα κατά της πανδημίας, όπως, επίσης, οι τραγικές ελλείψεις και η κατάρρευση των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων υγείας, ακόμη και στις πιο προηγμένες και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, υπογράμμισαν ακόμη πιο εμφατικά την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Στην έννοια του σοσιαλισμού παραπέμπουν ακόμη και κάποιοι αστοί αναλυτές και πολιτικοί ή εκπρόσωποι του οπορτουνισμού. Είναι, όμως, σοσιαλισμός αυτό στο οποίο αναφέρονται; Επί της ουσίας, διαστρεβλώνουν την ουσία του και παρουσιάζουν ως σοσιαλισμό μία καρικατούρα του, στην πραγματικότητα, ως εκσυγχρονισμένος και δήθεν ανθρώπινος καπιταλισμός. Στις ίδιες τις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος είναι ισχυρές οι δυνάμεις –όπως αυτές που προέρχονται από τον ευρωκομμουνισμό ή του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα»– που, επικαλούμενες «εθνικές ιδιαιτερότητες», αρνούνται την ύπαρξη νομοτελειών στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τα κόμματα που συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της ΔΚΕ θεωρούμε πως η πάλη για το σοσιαλισμό έχει νομοτέλειες, που περιγράφηκαν στα έργα των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν και επιβεβαιώνονται τόσο από τη θετική όσο και από την αρνητική εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα.

Έτσι, το 2020, τιμώντας ταυτόχρονα τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ένγκελς, καθώς και τα 140 χρόνια από τη συγγραφή της μπροσούρας του Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη, επικεντρώσαμε σε αυτό το τεύχος στο ζήτημα των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης.

Θέλουμε εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της ΔΚΕ σαφώς και λαμβάνουμε υπόψη στη δράση μας τις όποιες ιδιαιτερότητες, εθνικές, πολιτιστικές, ιστορικές, θρησκευτικές και άλλες, που υπάρχουν στις χώρες μας. Ταυτόχρονα, θεωρούμε πως όπως εξακολουθεί να παραμένει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η κύρια αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, έτσι υπάρχει παντού και η ανειρήνευτη ταξική πάλη ανάμεσα στο σύγχρονο προλεταριάτο και στην αστική τάξη. Πάλη, που αντικειμενικά πρέπει να οδηγήσει στην επίλυση της κύριας αντίθεσης με την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας και την εργατική εξουσία, που οι κλασικοί του επιστημονικού σοσιαλισμού προσδιόρισαν ως δικτατορία του προλεταριάτου.

Τα άρθρα του 11ου τεύχους προσεγγίζουν τις παραπάνω κοινές εκτιμήσεις αναλύοντας μία σειρά σχετικά θέματα. Έτσι, συγκεκριμένα, στο 11ο τεύχος της ΔΚΕ ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή διαδοχικά με τα εξής άρθρα:

Το άρθρο του ΚΕΚΡ με τον τίτλο «Η συμβολή του Λένιν στην ανάπτυξη της θεωρίας των Μαρξ και Ένγκελς για τις γενικές νομοτέλειες του περάσματος στο σοσιαλισμό σε διάφορες χώρες». Στο άρθρο αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει σημαντικές πλευρές του εμπλουτισμού της μαρξιστικής θεωρίας για την προλεταριακή επανάσταση και οικοδόμηση από τον ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Β. Ι. Λένιν.

Το άρθρο του ΚΚ Μεξικού με τον τίτλο «Οι εθνικοί δρόμοι για το σοσιαλισμό: Ο δρόμος της μεταρρύθμισης, όχι της επανάστασης». Το άρθρο αναφέρεται στη διαχρονική διαπάλη των επαναστατικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.

Το άρθρο του ΚΚ Εργαζόμενων της Ισπανίας με τον τίτλο «Από τον ευρωκομμουνισμό στη συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις». Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται κριτικά η διαδρομή του ευρωκομμουνιστικού οπορτουνιστικού ρεύματος μέσα από το παράδειγμα της Ισπανίας, μέχρι και τη σημερινή συμμετοχή του στη σοσιαλδημοκρατική αστική κυβέρνηση.

Το άρθρο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν με τον τίτλο «Η διαδικασία της σοσιαλιστικής και της εθνικής οικοδόμησης στο Καζακστάν και στην Κεντρική Ασία. Επίκαιρα συμπεράσματα». Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται οι δυσκολίες και οι κατακτήσεις των λαών κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της Κεντρικής Ασίας και δίνονται απαντήσεις σε αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις.

Το άρθρο του ΚΚΕ με τον τίτλο «Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα». Στο άρθρο αυτό εξετάζεται κριτικά η σοβιετική εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αντλούνται βασικά συμπεράσματα για το μέλλον στο φόντο των δυνατοτήτων που δίνει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και των νέων τεχνολογιών.

Το άρθρο του ΚΚ Τουρκίας με τον τίτλο «Τα 100χρονα ενός κόμματος που επιδιώκει την επανάσταση». Στο άρθρο αυτό πραγματοποιείται μία σύντομη ανασκόπηση των επαναστατικών γεγονότων στον 20ό αιώνα, όπως και των στοχεύσεων του ιμπεριαλισμού απέναντι στις επαναστατικές δυνάμεις και φτάνει στο σήμερα περιγράφοντας τις σημερινές προκλήσεις για το σύγχρονο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα.

 

Φίλε αναγνώστη.

Η ΔΚΕ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, στο προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19, με την ευχή της ταχείας ανάρρωσης.