Το κομμουνιστικό κόμμα ως συλλογικός προπαγανδιστής, συλλογικός διαφωτιστής και συλλογικός οργανωτής πρέπει να αξιοποιεί το διαδίκτυο.
Το κινητό τηλέφωνο σημαίνει προσβασιμότητα και συγκεκριμένο συντονισμό. Χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα για τη γρήγορη επαφή με όλα τα μέλη της ΚΕ και τα περιφερειακά στελέχη του κόμματος. Το 2011 όλα τα στελέχη αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει αποστολή SMS για τη γρήγορη ενημέρωση για τις εκδηλώσεις και τις θέσεις του κόμματος. Η χρήση κινητών τηλεφώνων μας επέτρεψε να περιορίσουμε δραστικά τα ταχυδρομικά τέλη, το σταθερό τηλέφωνο και τα ταξιδιωτικά έξοδα.
Το κινητό τηλέφωνο μας παρέχει πολλές ευκαιρίες για πολιτική προπαγάνδα. Πρέπει ακόμη να μάθουμε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τη γλώσσα της ασύρματης επικοινωνίας και τη χρήση των ορίων των SMS με 160 χαρακτήρες ανά μήνυμα. Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κάποιες οργανώσεις αλλά έχουμε ακόμα διάφορα προβλήματα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν έχουν εμπειρία από αποστολή μηνυμάτων. Οι νεότερες γενιές έχουν τεχνική πείρα αλλά δεν ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς. Τα έξοδα του κινητού τηλεφώνου αποτελούν επίσης εμπόδιο. Τα έξοδα μπορεί να μειωθούν με την εγγραφή σε ένα πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που ταυτόχρονα αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο εσωτερικής πειθαρχίας, οργάνωσης και προσέλκυσης νέων υποστηρικτών.
Τα κινητά τηλέφωνα δημιουργούν μια νέα παραλλαγή φωτορεπορτάζ. Πλέον τα κομματικά μέλη των τοπικών οργανώσεων στέλνουν φωτογραφίες υψηλότερης ποιότητας, χρησιμοποιούν τα μηνύματα mms για τα έντυπα, την ιστοσελίδα και στις άλλες μορφές προπαγάνδας.
Τα νέα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν την αποθήκευση και την αποστολή ακουστικού υλικού καθώς και ομιλιών εργατικών στελεχών, κομμουνιστικής μουσικής κτλ.
Το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρεις βασικούς σκοπούς. Πρώτον, για την ενημέρωση και το συντονισμό. Επιτρέπει την πολύ γρήγορη και αποτελεσματική διάδοση των πληροφοριών για να κινητοποιηθούν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι υποστηρικτές του. Δεύτερον, για να βρεθούν άνθρωποι και ομάδες που δείχνουν ενδιαφέρον για τις ιδέες ή την πολιτική του κόμματος καθώς για τη δημιουργία διάφορων ομάδων υποστηρικτών. Για το σκοπό αυτό το κόμμα μας χρησιμοποιεί και το facebook. Τρίτον, το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινητοποιήσει κόσμο ασκώντας την ίδια συναισθηματική και διανοητική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Αν ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει μια σημαντική συνάντηση άμεσα στο διαδίκτυο θα νιώθει ότι ήταν παρών, θα έχουν όλοι τα ίδια συναισθήματα την ίδια στιγμή.
Η χρήση του διαδικτύου για πολιτική δουλειά έχει κι αυτή τα όρια της. Πρώτον, το διαδίκτυο είναι ένα όπλο το οποίο δεν αντικαθιστά την ιδεολογική και πολιτική ουσία των μηνυμάτων μας. Το σωστό ιδεολογικό και πολιτικό μήνυμα έχει αποφασιστική σημασία. Δεύτερον, η δουλειά με το διαδίκτυο απαιτεί από το κόμμα ένα σύστημα πιο εύστοχης δουλειάς, γρήγορης κατανόησης της πραγματικότητας. Το διαδίκτυο αποτελεί πρόκληση για τη δουλειά του κόμματος και ταυτόχρονα δυνατότητα για εκσυγχρονισμό της δουλειάς. Τρίτον, η αυτονομία της εναλλακτικής πληροφόρησης είναι σχετική, δεν μπορεί να αλλάξει το κοινωνικό σύστημα και δεν υποκαθιστά τη σκληρή και μακρόχρονη πολιτική πάλη των κομμουνιστών και των εργαζόμενων μαζών. Τέταρτον, το διαδίκτυο και άλλες μορφές ασύρματης επικοινωνίας δεν αντικαθιστούν άλλες μορφές μέσων ενημέρωσης. Πέμπτον, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο έλεγχος του διαδικτύου είναι στα χέρια του ταξικού μας εχθρού, ότι χρησιμοποιούμε «τα όπλα που κατέχει ο αντίπαλος» και ότι οποιαδήποτε στιγμή θέλει μπορεί να ρίξει την ιστοσελίδα, να διακόψει τη σύνδεση στο διαδίκτυο όπως μπορεί να κλείσει την εφημερίδα, το ραδιοφωνικό σταθμό κτλ.
Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται πλατιά για την ενημέρωση και το συντονισμό. Το 1994 μόνο 2 μέλη της ΚΕ είχαν υπολογιστή και άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2006 τα μισά μέλη της ΚΕ είχαν υπολογιστή και το 75% από αυτούς είχε σύνδεση στο διαδίκτυο. Αποφασίσαμε να στήσουμε στη Βουδαπέστη και σε όλες τις αστικές περιοχές «επαναστατικά κινητά κέντρα ενημέρωσης» με κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είχαμε θετικά αποτελέσματα αλλά δεν μπορέσαμε να λύσουμε τελείως το πρόβλημα. Το 2011 όλα τα μέλη της ΚΕ έχουν ατομικό ή συλλογικό υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ το 80% των περιφερειακών οργανώσεων μπόρεσαν να στήσουν το δικό τους «επαναστατικό κινητό κέντρο ενημέρωσης».
Φτιάχνουμε το δικό μας ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότερα κεντρικά και τοπικά στελέχη του κόμματος. Δεν χρησιμοποιούμε πλέον το παραδοσιακό ταχυδρομείο, κάτι που οδήγησε σε πολύ σημαντική μείωση των εξόδων.
Έχουμε θετική πείρα από το Skype που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τακτική και άμεση επαφή μεταξύ μας με video χωρίς πρόσθετα έξοδα. Κάποιες από τις οργανώσεις χρησιμοποιούν προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων όπως το MSN.
Αντιμετωπίζουμε δυο είδη προβλημάτων. Πρώτον, προβλήματα υλικής φύσης. Η ΚΕ προσπαθεί να βοηθήσει τις πιο φτωχές οργανώσεις αγοράζοντας μεταχειρισμένους υπολογιστές, παρέχοντας τεχνική βοήθεια. Το δεύτερο πρόβλημα συνδέεται με την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των στελεχών μας. Οι παλιές γενιές δεν συνειδητοποιούν την εξαιρετική σημασία της ασύρματης τεχνολογίας για την πολιτική δουλειά. Πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να τους πείσουμε ότι το διαδίκτυο δεν είναι ένα σύγχρονο παιχνίδι αλλά ένα όπλο που πρέπει να αποκτήσουμε και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε.
Η χρήση του διαδικτύου στην πολιτική προπαγάνδα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Οι αστικές δυνάμεις προσπαθούν να διώξουν τους κομμουνιστές από όλους τους υπάρχοντες θεσμούς και τους σχηματισμούς της καπιταλιστικής κοινωνίας καθώς και από τα κοινοβούλια, τους φορείς τοπικής διοίκησης, τον Τύπο και την τηλεόραση. Παρότι το διαδίκτυο ελέγχεται πλήρως από αστικές δυνάμεις παρέχει κάποιες ευκαιρίες για τη δημιουργία ανεξάρτητων εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης και τη διάδοση μιας εναλλακτικής αριστερής ή άμεσα κομμουνιστικής σκέψης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο άλλες σημαντικές πλευρές. Πρώτον, ότι παρόλο που το διαδίκτυο δεν είναι τελείως δωρεάν και απαιτεί επενδύσεις η οικονομική απόδοση είναι καλύτερη απ’ ότι στην περίπτωση των έντυπων ή των ηλεκτρονικών μέσων. Δεύτερον, το διαδίκτυο και η κινητή επικοινωνία αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι τομείς που τα κόμματα μας θα είναι πρώτα, ή τουλάχιστον ανάμεσα στους πρώτους. Αυτό είναι αδύνατο στην περίπτωση των έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η δημιουργία βάσεων δεδομένων, μιας λίστας με τους ανθρώπους που στέλνουμε τα υλικά μας. Στην Ουγγαρία χρειαζόμαστε τις συστάσεις χιλίων περίπου ψηφοφόρων για να έχουμε έναν υποψήφιο στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε μια βάση δεδομένων με διευθύνσεις και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τουλάχιστον 1.000 ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική περιφέρεια προκειμένου να δουλέψουμε μαζί τους. Τα πλούσια καπιταλιστικά κόμματα αγοράζουν τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων με μετρητά. Εμείς πρέπει να συλλέξουμε τα στοιχεία με σκληρή δουλειά. Σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα μας είναι πολύ φτωχά.
Η αποστολή e-mail για προπαγανδιστικούς λόγους είναι γενική πρακτική. Τώρα εισάγουμε σύγχρονα συστήματα αποστολής e-mail με ενσωματωμένα video. Η πείρα μας λέει ότι οι άνθρωποι διαβάζουν όλο και λιγότερα γράμματα αλλά δέχονται ευχάριστα τα μηνύματα video.
Σήμερα σχεδόν όλα τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν τις ιστοσελίδες τους που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήσης του διαδικτύου. Αυτή τη χρονιά το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα άλλαξε την τεχνική πλατφόρμα και εισήγαγε νέες μεθόδους δουλειάς. Χάρη σε αυτές τις αλλαγές ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε ραγδαία. Προηγουμένως είχαμε 80.000 επισκέπτες όλη τη χρονιά ενώ τώρα έχουμε 30.000 το μήνα.
Πέρα από την κεντρική ιστοσελίδα του κόμματος υπάρχει και η ιστοσελίδα της κομμουνιστικής νεολαίας Αριστερό Μέτωπο καθώς και οι ιστοσελίδες κάποιων περιφερειακών οργανώσεων. Χρειάζεται να επιτευχθεί συντονισμός υψηλού επιπέδου των διάφορων ιστοσελίδων γιατί χωρίς αυτό δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί αποτελεσματική προπαγάνδα της πολιτικής μας. Το κόμμα μας έφτιαξε επίσης και κάποιες άλλες ιστοσελίδες που δεν συνδέονται επίσημα με το κόμμα αλλά φτιάχνονται από μέλη μας. Αυτό αφορά κάποιες ιστοσελίδες για το κοινωνικό έργο, την ανεργία. Αυτή η έμμεση πολιτική δουλειά έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Το Facebook, παρά τα προβλήματα, είναι η πιο διαδεδομένη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που δίνει αρκετές ευκαιρίες για πολιτική δουλειά. Το Facebook έχει ήδη γίνει ο βασικός τρόπος με τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους ενώ ο πρωταγωνιστικός του ρόλος του είναι πιθανόν να διευρυνθεί καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες κινητές συσκευές (με γρήγορη πρόσβαση σε φωτογραφία και video) ενώ οι επιλογές επικοινωνίας αυξάνονται συνεχώς (voice/video chat και άλλες υπηρεσίες).
Παρόλο που λένε ότι το facebook δεν προοριζόταν για πολιτικό εργαλείο οι δημιουργοί του παρατήρησαν αρκετά νωρίς ότι είχε ιδιαίτερες δυνατότητες. «Τις πρώτες βδομάδες μετά τη δημιουργία του στο πανεπιστήμιο του Harvard το 2004 οι φοιτητές άρχισαν να δημοσιεύουν τις πολιτικές απόψεις τους με κείμενα που περιλάμβαναν πολιτικές τοποθετήσεις» λέει ο David Kirkpatrick στο βιβλίο του «Η επίδραση του facebook». [3] Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το facebook για να κάνουν πιο εύκολη τη δράση τους καθώς εκατομμύρια χρήστες μοιράζονται πρόθυμα τις πολιτικές και θρησκευτικές τους απόψεις, το τι κάνουν, που πηγαίνουν και ποιοι είναι οι φίλοι τους. Έτσι το facebook μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό όπλο ελέγχου του πληθυσμού που φτιάχτηκε ποτέ.
Αν χρησιμοποιήσουμε το Facebook για να φτιάξουμε τα δίκτυα μας, αν έχουμε αναπτυγμένη βάση δεδομένων μπορούμε να φτάσουμε με τα υλικά μας τουλάχιστον 1-2 εκατομμύρια ανθρώπους. Το να φτιάξουμε και να μοιράσουμε 1-2 εκατομμύρια φυλλάδια θα ήταν ανέφικτο για το κόμμα μας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: το facebook και οι άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας αλλά δεν λύνουν τα δικά μας καθήκοντα.
Όπως και στην περίπτωση όλων των άλλων μέσων του διαδικτύου και της κινητής επικοινωνίας θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το facebook δεν κάνει θαύματα. Δεν αντικαθιστά την σκληρή προπαρασκευαστική δουλειά. Δεν υποκαθιστά τις πειθαρχημένες συλλογικές προσπάθειες που είναι αναγκαίες για την πολιτική δουλειά. Και φυσικά το facebook δεν υποκαθιστά την άμεση επικοινωνία, πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτοί που παίζουν συνεχώς στον υπολογιστή και χρησιμοποιούν το facebook τείνουν να διαλέγουν την online επικοινωνία στον υπολογιστή και όχι την πραγματική επικοινωνία. Όταν το πρόβλημα επιδεινώνεται ο χρήστης γίνεται εσωστρεφής και νιώθει περίεργα όταν συναντά ξένους. Οι νέοι σύντροφοι πολύ συχνά θεωρούν ότι αρκεί να κάνουμε μια καλή καμπάνια στο facebook για να προετοιμάσουμε μια επιτυχημένη συγκέντρωση ή εκδήλωση. Όχι δεν αρκεί. Πρέπει να συναντηθούμε με τους ανθρώπους προσωπικά και να μιλήσουμε μαζί τους.
Η χρήση υλικών video γίνεται όλο και πιο σημαντική. Δεν έχουμε φτιάξει ακόμα κανάλι στο διαδίκτυο αλλά μελετάμε σοβαρά αυτή την πιθανότητα. Αρκετά κομμουνιστικά κόμματα στον κόσμο έχουν κάποιο είδος τηλεόρασης στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούμε διάφορα κανάλια προβολής video, you tube κλπ. για τη διάδοση των υλικών μας.
Τα blogs μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πλατιά στην πολιτική δουλειά. Χρησιμοποιώντας τα blogs οι κομμουνιστές μπορούν να περιγράψουν τις πολιτικές εκδηλώσεις, να στείλουν υλικά, όπως γραφικά ή video. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα blogs είναι διαδραστικά και επιτρέπουν στους επισκέπτες να ανταλλάξουν σχόλια ή και μηνύματα μέσω widgets.
Καθώς χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις νέες μορφές επικοινωνίας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο και το αστικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η επικοινωνία είναι πολύ ευάλωτη, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακοπεί, ότι ο αντίπαλος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες στο δίκτυο, ότι τις ελέγχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για το συμφέρον μας αυτές τις γρήγορες και φτηνές μορφές επικοινωνίας και πληροφόρησης αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει αν δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό σύστημα εσωκομματικής πληροφόρησης και επικοινωνίας, στο οποίο δεν θα έχει πρόσβαση ο εχθρός.