Στο κομμουνιστικό κίνημα καμιά φορά παρατηρούνται παιδικές διαθέσεις και προσεγγίσεις στις μεταξύ μας σχέσεις. Δε μιλάμε για τον αριστερισμό ως παιδική αρρώστια, αλλά για την επιθυμία να μην ακούμε και να μη βλέπουμε αυτά που δε θέλουμε. Πρόσφατα διάβαζα με την εγγονή μου το υπέροχο παραμύθι του Νικολάι Νόσοφ «Ο Νεζνάικα (σ.μ. ανήξερος) στην πόλη των λουλουδιών». Σε αυτό ο Νεζνάικα αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. «Όταν αποκοιμήθηκαν όλοι, πήρε τις μπογιές και άρχισε να τους ζωγραφίζει όλους. Τον Λουκουμάκο τον ζωγράφισε τόσο χοντρό, που ούτε καν χώρεσε στο πορτρέτο. Το Βιαστικούλη τον ζωγράφισε με λεπτά πόδια και πίσω του για κάποιο λόγο του πρόσθεσε μια σκυλίσια ουρά. Τον κυνηγό Σφαίρα τον ζωγράφισε πάνω στο (σ.μ. σκύλο) Μπούλκα. Στο γιατρό Χάπι αντί για μύτη ζωγράφισε ένα θερμόμετρο. Στο Ζνάικα (σ.μ. φιλομαθή) για κάποιον άγνωστο λόγο ζωγράφισε αυτιά γαϊδάρου. Με μια λέξη τους απεικόνισε όλους με αστείο και παράδοξο τρόπο. Οι μεγάλοι θα λέγανε πως ζωγράφισε γελοιογραφίες. Ως το πρωί είχε κρεμάσει τα πορτρέτα στους τοίχους και τα υπέγραψε. Βγήκε ολόκληρη έκθεση. Πρώτος ξύπνησε ο γιατρός Χάπι. Είδε στον τοίχο τα πορτρέτα και άρχισε να γελάει. Του άρεσαν τόσο, που φόρεσε γυαλιά και άρχισε να εξετάζει τα πορτρέτα με μεγάλη προσοχή. Πλησίαζε το κάθε πορτρέτο και γέλαγε πολύ ώρα. “Μπράβο Νεζνάικα!", έλεγε ο γιατρός Χάπι. “Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα γελάσει τόσο!" Τέλος στάθηκε πλάι στο δικό του πορτρέτο και ρώτησε αυστηρά: “Αυτός ποιος είναι; Μη μου πεις πως είμαι εγώ; Όχι, δεν είμαι εγώ. Είναι ένα πολύ κακό πορτρέτο. Κατέβασέ το καλύτερα ". Σε όλους άρεσαν οι γελοιογραφίες των άλλων, αλλά μόλις γνώριζαν τον εαυτό τους απαιτούσαν να κατέβει το πορτρέτο».
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη δική μας ενήλικη κομματική ζωή, μόνο που εδώ δε μιλάμε για φιλικές γελοιογραφίες, αλλά για πραγματικές διαφωνίες. Όλοι ασκούν κριτική στον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό, αλλά μόλις αναφέρονται ονόματα και συγκεκριμένα κόμματα, εμφανίζονται ενστάσεις: δε χρειάζεται, είναι σαν να κολλάς ταμπέλες, πρέπει να κατευθύνουμε τα πυρά μας ενάντια στην αστική τάξη και όχι ο ένας ενάντια στον άλλο κτλ.
Στις διεθνείς συναντήσεις έγιναν ακόμη και προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία για να μη γίνεται ονομαστική κριτική (στην Αθήνα, στην 13η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν, ενώ στο Βέλγιο οι οργανωτές του θεωρητικού σεμιναρίου ανέλαβαν τη λογοκρισία και προσκάλεσαν μόνο εκείνους που συμφωνούν να μην αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα και οργανώσεις).
Ας ζητήσουμε τη συμβουλή του Β. Ι. Λένιν, ας δούμε ποιες αρχές ασπαζόταν στο θεωρητικό του έργο και την πρακτική του δραστηριότητα.