Αγαπητέ αναγνώστη,
Τα προηγούμενα τεύχη ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα αποφασιστικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα όπως η καπιταλιστική κρίση, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού και ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης και τώρα παρουσιάζουμε το νέο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης που είναι αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στο σύγχρονο οπορτουνισμό.
Η ανάπτυξη της καπιταλιστικής κρίσης αποκαλύπτει εκ νέου το ρόλο του οπορτουνισμού, ένα πολιτικό και ιδεολογικό φαινόμενο με συγκεκριμένες υλικές βάσεις -τη δημιουργία της εργατικής αριστοκρατίας- το οποίο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Απέναντι στο εκρηκτικό υλικό που συγκεντρώνει καθημερινά ο καπιταλισμός, οι οπορτουνιστικές δυνάμεις παίζουν το ρόλο των βαλβίδων εκτόνωσης των κοινωνικών εντάσεων, ενεργούν σαν πράκτορες της αστικής τάξης στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για να το εκτρέψουν από τον επαναστατικό δρόμο και προσφέρουν με αυτό τον τρόπο μια ανεκτίμητη υπηρεσία στην άρχουσα τάξη.
Όπως και σε άλλες στιγμές στην ιστορία, η αστική τάξη και οι οπορτουνιστές εκπρόσωποί της ασκούν σήμερα έντονη πίεση ώστε τα Κομμουνιστικά Κόμματα που παρέμειναν πιστά στο μαρξισμό-λενινισμό να εγκαταλείψουν το στρατηγικό στόχο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
Στα άρθρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το τεύχος αναλύεται η εμπειρία διάφορων κομμάτων από την πάλη τους ενάντια στο ρεβιζιονισμό και τον οπορτουνισμό στις χώρες τους. Θα πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα την εμπειρία των κομμάτων που ήταν στην εξουσία για μια συγκεκριμένη περίοδο, ιδιαίτερα στη Σοβιετική Ένωση, λόγω της ιστορικής τους σημασίας και της άμεσης εμπειρίας από τη νίκη της αντεπανάστασης.
Αναλύονται επίσης διάφοροι τρόποι πίεσης που χρησιμοποιούνται από το σύγχρονο οπορτουνισμό ενάντια στις μαρξιστικές-λενινιστικές δυνάμεις. Μεταξύ αυτών μπορούμε να επισημάνουμε την προσπάθεια που γίνεται ώστε τα κομμουνιστικά κόμματα να εγκαταλείψουν τα καθήκοντα που απορρέουν από τον επαναστατικό στόχο και να διαχυθούν σε πλατειά διαταξικά μέτωπα κάτω από το δημαγωγικό σύνθημα της «ενότητας της αριστεράς». Με την ίδια ένταση ασκείται πίεση σε ορισμένα κόμματα να συμμετάσχουν στην κυβερνητική διαχείριση του καπιταλισμού και να εγκαταλείψουν τη γραμμή της ρήξης και της επαναστατικής ανατροπής, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν φέρει τέτοιες δεσμεύσεις στο κομμουνιστικό κίνημα στη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Άλλα άρθρα ασχολούνται κριτικά (με το θάρρος που απαιτεί η ιστορική στιγμή) με κάποιες επικίνδυνες παρεκκλίσεις που παίρνουν σάρκα και οστά στην πολιτική γραμμή ορισμένων κομμάτων που αποτελούν μέρος του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Να υπογραμμίσουμε την κριτική στη θεωρία του πολυπολικού κόσμου και στις θέσεις που ενδίδουν στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως συμβαίνει με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που δουλεύει για τη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη των ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων και προσπαθεί να επεκτείνει τις οπορτουνιστικές θέσεις σε διεθνές επίπεδο με όλα τα μέσα που διαθέτει.
Όπως είχε ανακοινωθεί στο πρώτο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, η θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έντονη αντιπαράθεση με τα ιδεαλιστικά ρεύματα που δρουν μέσα στους κόλπους του εργατικού κινήματος και με κάθε είδος οπορτουνισμού.
Ζούμε στην ιστορική εποχή της μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, που άνοιξε με τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, στην εποχή των προλεταριακών επαναστάσεων, όπου το κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να καθορίσει τη στρατηγική του για την κατάκτηση της εξουσίας, ανεξάρτητα από το δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων που μπορεί να υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όπως είπε ο Λένιν και το επιβεβαίωσε η ιστορία του Μπολσεβίκικου Κόμματος, για να είναι εφικτή η επανάσταση είναι απαραίτητο οι επαναστατικές θέσεις να είναι κυρίαρχες στην εργατική τάξη, είναι αναγκαίο να αποκαλυφθούν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις και να ηττηθούν ιδεολογικά οι πολιτικές θέσεις ενσωμάτωσης στον καπιταλισμό.
Το τέταρτο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης έχει ως στόχο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κομμουνιστικών οργανώσεων που σε όλες τις χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο του οπορτουνισμού, ένα εργαλείο για τον αγώνα που θα δώσει ώθηση στις μαρξιστικές-λενινιστικές θέσεις στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.