Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, που ήρθε στην εξουσία το 2002, απαξίωσε την εργασία της γυναίκας, ακολουθώντας τόσο τις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλισμού όσο και την ολοένα και πιο επιβαρυμένη καταπίεσή τους ως μέρος της θρησκευτικοποίησης. Οι γυναίκες αποτελούν ένα αυξανόμενο τμήμα των μισθωτών εργατών, όμως, εργάζονται για μικρότερους μισθούς, υπό σκληρότερες συνθήκες και με μειωμένη ασφάλεια.
Με το τέλος του 15 ου έτους της θητείας της, η θρησκευτική αντίδραση έχει μετατραπεί σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της κοινωνικής ζωής. Μια αντιδραστική γενιά μεγάλωσε μέσα σε αυτήν την πολιτική, αλλά και μέσα στις θρησκευτικές σέχτες, σ’ επίσημα και ανεπίσημα θρησκευτικά σχολεία, καταλήγοντας στο να διαδίδει το ρεύμα της αντίδρασης μέσα στις μάζες, σε συμφωνία με την ατζέντα του καπιταλισμού. Κέρδισαν τη συναίνεση της πλειοψηφίας μέσω της λαϊκίστικης καμπάνιας τους στα πεδία των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής, που συμπληρωνόταν με το θρησκευτικό τους λόγο. Η αντίδραση επισκιάζει κάθε πλευρά της ζωής της γυναίκας με τη μορφή της καταπίεσης, του εκφοβισμού και των διακρίσεων. «Άντρες και γυναίκες δεν είναι ίσοι», «η θέση της γυναίκας είναι δίπλα στο σύζυγό της», «η μητρότητα είναι η ιερότερη εργασία», «3 παιδιά για κάθε σπίτι», όλ’ αυτά είναι παραδείγματα του πώς οι πολιτικοί καθορίζουν τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας. Έρευνες που διεξήχθηκαν αποδεικνύουν ότι μία στις τρεις γυναίκες στην Τουρκία είχε πέσει θύμα σωματικής βίας το 2007. Αυτός ο αριθμός δεν έχει μειωθεί με το πέρασμα των χρόνων, φτάνοντας στο σημείο να αποδειχτεί ότι το 2014 το 36% των παντρεμένων γυναικών έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συζύγους τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του γάμου τους (Altinay, Amt, Violence Against Women in Turkey, 2007· Study on Violence Against Women in Turkey, 2014).
Το να βγαίνει μια γυναίκα αργά το βράδυ ή να ντύνεται «προκλητικά» μετρούν ως δικαιολογίες γι’ άσκηση βίας και σεξουαλική παρενόχληση, ενώ βοήθησαν θύτες αυτών των εγκλημάτων να επιτύχουν μειωμένες ποινές σε δικαστήρια. Οι θύτες έλαβαν μείωση ποινής λόγω καλής διαγωγής με την εμφάνισή τους μόνο, απλά στεκόμενοι με κουστούμι μπροστά στο δικαστή και γι’ άδικη πρόκληση αφού οι γυναίκες που κακοποίησαν φορούσαν μίνι φούστες. Η πρόθεση ν’ απαγορευτεί de facto η άμβλωση μετά από τη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε αίσθηση, ότι «η άμβλωση είναι φόνος» το 2012 καταδικάστηκε ευρέως. Τον τελευταίο χρόνο μια παρόμοια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι γάμοι μετά από βιασμό, που θα επέτρεπε στους θύτες να παίρνουν χάρη αν παντρεύονταν το θύμα, πάρθηκε πίσω μετά από τη δημόσια κατακραυγή. Οι θρησκευτικοί γάμοι με περισσότερες από μια γυναίκες δεν αποτελούν πια έγκλημα με βάση τον ποινικό κώδικα και επί της ουσίας έχουν απελευθερωθεί. Όλ’ αυτά τα βήματα που έχουν παρθεί πρέπει να μετρηθούν στις αντιδραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ εναντίον της σωματικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών.
Το τελευταίο χτύπημα της κυβέρνησης του ΑΚΡ στα γυναικεία δικαιώματα είναι ο νόμος που επιτρέπει στους μουσουλμάνους κληρικούς (μουφτήδες ή ιμάμηδες) να διεξάγουν πολιτικούς γάμους. Επιπλέον, οι πηγές αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των ενήλικων παντρεμένων γυναικών στην Τουρκία παντρεύτηκαν σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών, κάποιες ακόμα και σε ηλικίες μικρότερες των 15 ετών. Με αυτόν το νόμο θα νομιμοποιηθούν οι γάμοι ανηλίκων. Πρόκειται για διευκόλυνση της κακοποίησης ανηλίκων από την κυβέρνηση και του πουλήματος κοριτσιών χωρίς καμιά επίβλεψη μέσω γάμων που θα διεξάγονται από ιμάμηδες. Η γνώμη που έχουν εκφράσει ειδικοί νομικοί για το θέμα είναι ανησυχητική: «Ο αστικός κώδικας, ένα ορόσημο της προόδου σ’ ένα κοσμικό κράτος, ανατρέπεται εξολοκλήρου» (Ali Riza Aydin, πρώην εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Οκτώβρης 2017).
Οι γυναίκες αποτέλεσαν πάντα θέμα βασικής πολικής και ιδεολογικής σημασίας στην πάλη του ΑΚΡ ενάντια στο δημοκρατικό κράτος. Υπερασπίστηκαν τις μαντίλες ως ζήτημα ελεύθερης επιλογής, το να επιτρέπεται σε γυναίκες με μαντίλα να υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες ή να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο έγινε θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και φιλελεύθεροι, που είχαν την ίδια προσέγγιση, ενέκριναν και υποστήριξαν αυτήν τη στάση. Δεν είναι ικανοί να πείσουν τους εργάτες, όμως, πέτυχαν να τους καθησυχάσουν.
Η υποβάθμιση των κατακτήσεων της αστικής δημοκρατίας από το ΑΚΡ είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό που οι γυναίκες «πνίγονται» στις αντιδραστικές θρησκευτικές παρεμβάσεις. Η κλιμάκωση της πίεσης που δημιουργεί το ΑΚΡ στην κοινωνική ζωή προκάλεσε μια άμεση αντίσταση από ανθρώπους που ενστερνίζονται τις δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή συνειδητοποιημένη εργατική τάξη στις πόλεις που ποτέ δε θα υπακούσει στους κανόνες του καθεστώτος του ΑΚΡ. Οι γυναίκες, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης, βρίσκονται υπό μεγαλύτερη καταπίεση και αυτός είναι ο λόγος που οι οργανωμένες εργάτριες έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκαλύψουν την παρέμβαση του κεφαλαίου που γίνεται από το ΑΚΡ και τελικά να την ανατρέψουν. Ένα κορυφαίο παράδειγμα είδαμε κατά την «Αντίσταση του Ιούνη». Ο θαρραλέος ξεσηκωμός και η επιμονή των γυναικών κατά τη διάρκεια της «Αντίστασης του Ιούνη» αποδεικνύει ότι δε θα υποκύψουν ποτέ σε τέτοιες καταπιεστικές πράξεις. Όμως, την ίδια στιγμή, δείχνει ότι, όταν λείπει το πολιτικό περιεχόμενο, η αντίσταση του λαού δεν είναι αρκετή.