Η κυριαρχία του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο ως κυρίαρχου τρόπου παραγωγής επιβάλλει τους κανόνες λειτουργίας του σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας εξακολουθεί να είναι το βασικό εξάρτημα επί του οποίου περιστρέφεται το σύστημα καπιταλιστικής κυριαρχίας και το βασικό γρανάζι που το κάνει να λειτουργεί. Κατά συνέπεια, η ταξική πάλη συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ιστορίας των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών.
Όπως απέδειξε ο Μαρξ, πάνω από εκατό χρόνια πριν, ο στόχος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής «δεν είναι μόνο η παραγωγή εμπορευμάτων, αλλά κατά βάση είναι η παραγωγή υπεραξίας».
Το πέρασμα του καπιταλισμού στην ιμπεριαλιστική του φάση απλά τονίζει αυτήν την πραγματικότητα. Περιοδικά, η όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων του ίδιου του τρόπου παραγωγής κλονίζει σε τέτοιο βαθμό ολόκληρο το σύστημα, που καθιστά δύσκολο ή και προσωρινά αδύνατο να ολοκληρωθεί ο κύκλος διευρυμένης αναπαραγωγής, επηρεάζοντας κατά συνέπεια την απόσπαση υπεραξίας για την αστική τάξη. Τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής. Η στρατηγική της αστικής τάξης είναι πάντοτε η ίδια: Μία γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη.
Στο σημείο αυτό, η απαξίωση του ρόλου της εργατικής τάξης στον τρόπο παραγωγής, η απόκρυψη του επαναστατικού της χαρακτήρα, ακόμα και η μείωση της αξίας του ρόλου της στην κοινωνία, είναι το απόλυτο πρόσχημα που χρειάζεται η αστική τάξη για να δικαιολογήσει την επίθεσή της. Το να στηρίζει τη διαίρεσή της με βάση τη χώρα καταγωγής ή ακόμα και να αρνείται την ύπαρξή της ως τάξη συμπληρώνουν το φαύλο κύκλο της ιδεολογικής χειραγώγησης.
Φυσικά, προκειμένου μια στρατηγική χειραγώγησης να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να παρουσιάζεται ως φυσικό αποτέλεσμα των τρεχουσών ερευνών. Και σε αυτό το καθήκον, η συνδρομή του μεταμοντερνισμού είναι ένα απαραίτητο θεωρητικό βοήθημα, που υπόσχεται να δώσει στα «νέα υποκείμενα» ένα σωστό θεωρητικό πλαίσιο, καθώς ο μαρξισμός-λενινισμός, λένε, δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα.
Η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο στην ημερήσια διάταξη των «κοινωνικών ακτιβιστών» και στη θέση της αναδύεται ένα συνονθύλευμα μαχών για επιμέρους ζητήματα, που δεν αναγνωρίζουν την εργατική τάξη ως επαναστατικό υποκείμενο (ούτε καν την ίδια την ύπαρξή της), η επιδίωξη επιμέρους μεταρρυθμίσεων που να «εξανθρωπίζουν» τον καπιταλισμό, η τοποθέτηση στο ηθικό επίπεδο, και όχι στη βάση του ίδιου του τρόπου παραγωγής, των «ανεπαρκειών» του συστήματος («κακοί επιχειρηματίες», «ανέντιμοι πολιτικοί» κτλ.) και φυσικά να δείχνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα σαν κάτι άχρηστο και περιττό.
Μία από τις πρακτικές και πιο αυθεντικές εκφράσεις στο πολιτικό πεδίο του μεταμοντερνισμού είναι η νέα σοσιαλδημοκρατία, η οποία αναδεικνύεται σε αυθεντικό εκπρόσωπο αυτής της πλειάδας «νέων κοινωνικών κινημάτων», που υπόσχονται να τα αλλάξουν όλα, χωρίς να διακινδυνεύσουν τίποτα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, το κόμμα Podemos κεφαλαιοποίησε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό παράγοντα τη δυσαρέσκεια και το φόβο για την προλεταριοποίηση των μικροαστών και των μεσαίων στρωμάτων (που προέρχονταν από τη διανόηση και τα ελεύθερα επαγγέλματα), που νόμιζαν ότι η κοινωνική τους θέση, μετά από τον τελευταίο ανοδικό κύκλο του ισπανικού καπιταλισμού, θα ήταν αιώνια.
Η ικανότητά του να γεννά αυταπάτες μέσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα επηρέασε, όπως λίγοι στο παρελθόν, την υποχώρηση των εργατικών αγώνων που είχαν αναπτυχθεί το διάστημα πριν την εμφάνιση του 15-Μ (Σ.τ.Μ.: Του «κινήματος των πλατειών») και μετέπειτα Podemos.
Σε αυτήν την κατάσταση υποχώρησης του εργατικού κινήματος και αδυναμίας του υποκειμενικού παράγοντα της ταξικής πάλης, τα καθήκοντα του Κόμματος αποκτούν κεφαλαιώδη σημασία.
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία επί των οποίων περιστρέφονται τα σημερινά μας καθήκοντα: Κόμμα-συνδικάτο-τάξη. Συγκεντροποίηση, μπολσεβικοποίηση και στροφή στην εργατική τάξη αποτελούν τα κύρια εργαλεία με τα οποία τα μέλη του ΚΚΕΙ πρέπει να ενισχύσουν το Κόμμα.
Συγκεντροποίηση σημαίνει να τεθεί ξανά ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σα ραχοκοκαλιά της κομματικής ζωής και να επιστρέψουμε στο σωστό μονοπάτι, εγγύηση για μία ενοποιημένη κατεύθυνση της ταξικής πάλης.
Καταλαβαίνουμε την μπολσεβικοποίηση του Κόμματος σα μία «ασταμάτητη σχεδιασμένη επίθεση σε όλες τις αδυναμίες». Η επιμόρφωση και εξειδίκευση στελεχών, η ενδυνάμωση του ιδεολογικού-πολιτικού επιπέδου των μελών, ο μεθοδικός σχεδιασμός της κομματικής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα, η διόρθωση των οργανωτικών αδυναμιών είναι τα βασικά εξαρτήματα για την μπολσεβικοποίηση του ΚΚΕΙ.
Τέλος, η στροφή στην εργατική τάξη σημαίνει να τεθεί σε εφαρμογή μια στρατηγική πολιτικής δουλειάς, που να θέτει ως προτεραιότητα τη δουλειά με την εργατική τάξη. Η στροφή στην εργατική τάξη απαιτεί τα κομματικά μέλη να είναι παρόντα όχι μόνο σε μάχες που η τάξη μας πρωταγωνιστεί, αλλά και στα συνδικάτα. Να αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα όλων των μέτρων που ο ταξικός αντίπαλος βάζει στο τραπέζι, καταλαβαίνοντας πως στην ταξική πάλη δεν υπάρχει περιθώριο για ιδεολογική ουδετερότητα.
Επαναστατικό σχέδιο, ικανότητα καθοδήγησης και ταξική σύνθεση καθορίζουν επομένως τον ταξικό χαρακτήρα του Κόμματός μας, του Κομμουνιστικού Κόμματος.