Από τη γέννησή του ο επιστημονικός σοσιαλισμός ξεχώρισε από άλλες θεωρίες καθώς αναγνώρισε στους κόλπους της σημερινής κοινωνίας μια κοινωνική δύναμη που καλείται να θάψει τον καπιταλισμό και να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία. Αυτή η κοινωνική δύναμη ήταν η εργατική τάξη. Από τα πρώτα έργα του μαρξισμού, από τα πρώτα κιόλας γραπτά -μεταξύ άλλων «Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία», «Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» ή οι «Αρχές του Κομμουνισμού»- «το κύριο στη διδασκαλία των Μαρξ και Ένγκελς είναι η αποσαφήνιση του ιστορικού ρόλου του προλεταριάτου ως δημιουργού της σοσιαλιστικής κοινωνίας». [1]
Οι Μαρξ και Ένγκελς βάσιζαν αυτές τις απόψεις σε μια ενδελεχή ανάλυση της καπιταλιστικής οικονομίας. Τι προϋποθέσεις, χαρακτηριστικά και ιδιότητες συγκεντρώνει η εργατική τάξη ώστε να καλείται να εκπληρώσει αυτό το ρόλο;
Πρώτον, είναι η τάξη που υφίσταται την περισσότερη εκμετάλλευση στην καπιταλιστική κοινωνία. Οι συνθήκες ζωής καθορίζονται από το γεγονός ότι η ύπαρξή της, οι χαρές και οι λύπες, η ζωή και ο θάνατος εξαρτώνται αποκλειστικά από την πώληση της ικανότητάς του για εργασία στους καπιταλιστές και από τους όρους υπό τους οποίους πραγματοποιείται αυτή η πώληση λόγω των διακυμάνσεων της αγοράς. Αυτές οι συνθήκες ζωής, αυτό το ζωτικό συμφέρον την ωθεί συνεχώς στον αγώνα μέχρι θανάτου με την τάξη των καπιταλιστών, καθιστά το προλεταριάτο τον πιο συνεπή και σταθερό αντίπαλο του καπιταλιστικού συστήματος. Πρόκειται για μια παρατήρηση που δεν είναι καθαρά εμπειρική, αλλά βασίζεται στην ανακάλυψη της θεωρίας της υπεραξίας που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Το ξέσπασμα της σημερινής καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης ήρθε να καταρρίψει τα τελευταία παραληρήματα όσων πίστευαν ότι στην οικονομία η σφαίρα της κυκλοφορίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από τη σφαίρα της παραγωγής και τους νόμους που τη διέπουν.
Δεύτερον, η εργατική τάξη συνδέεται με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Έτσι, οι εργάτες δεν έχουν δεσμούς με το παρελθόν της παραγωγής, με τα απομεινάρια των προηγούμενων καθεστώτων παραγωγής, αλλά με την ανάπτυξη και το μέλλον της παραγωγής.
Αυτό, αντίθετα με πολλές απόψεις, σημαίνει ότι η ανάπτυξη της υλικής βάσης του καπιταλισμού, η μεγάλη βιομηχανία, δεν απειλεί την ύπαρξη του προλεταριάτου σαν τάξη, δεν απειλεί τη θέση του στην κοινωνία, αλλά συντελεί στην αύξηση του αριθμού των εργατών και καθιστά πιο σημαντικό το ρόλο τους στην κοινωνική ζωή. Είναι μεθοδολογικά αβάσιμο να παίρνεται υπόψη ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνει λόγος για εξαφάνιση του προλεταριάτου. Ο νόμος τη προλεταριοποίησης του πληθυσμού δείχνει την εντυπωσιακή του έκταση κατά την ανάλυση του καπιταλισμού στο σύνολό του. Για παράδειγμα, στα μέσα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ η εργατική τάξη, οι εργάτες και οι οικογένειές τους αποτελούσαν λιγότερο από 6% του πληθυσμού, στη Γερμανία προσέγγιζε το 3%, ενώ στα μέσα του 20ού αιώνα αυτός ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά το ήμισυ του ποσοστού και στις δύο περιπτώσεις. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) σε παγκόσμια επίπεδο, η εργατική τάξη που δεν κατέχει μέσα παραγωγής και που πουλάει την εργατική της δύναμη αντί μισθού από τη δεκαετία του 1980 κυμαίνεται γύρω στα 65%.
Σημαίνει επίσης ότι τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της εργατικής τάξης συμπίπτουν με τη γενική κατεύθυνση της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων απαιτεί την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Μάλιστα αυτό προαναγγέλλεται ήδη με τη σχετική κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα και συγκεντροποιημένα μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού από όπου προκύπτει η ανώνυμη εταιρία και τα μονοπώλια. [2] Η εργατική τάξη, καθώς δεν έχει ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, δεν μπορεί να την έχει και σε μεγάλη εκτίμηση. Επιπλέον, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής είναι η βάση για την εκμετάλλευση του εργάτη από τον καπιταλιστή, γι’ αυτό και η κατάργηση και αντικατάστασή της από την κοινωνική ιδιοκτησία είναι ο μοναδικός δρόμος για να χειραφετηθεί η εργατική τάξη.
Δε διέφυγε από τους δασκάλους του επιστημονικού σοσιαλισμού ότι εκτός από το παραπάνω η εργατική τάξη έχει ιδιότητες που απορρέουν από τη θέση της στην παραγωγή, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια επαναστατική δουλειά. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη αναφερθεί στη συνεχή αριθμητική της αύξηση, το προλεταριακό κίνημα -έλεγαν οι Μαρξ και Ένγκελς στο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος»- είναι το αυτοτελές κίνημα της τεράστιας πλειοψηφίας προς το συμφέρον της τεράστιας πλειοψηφίας. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για ποσοτική άποψη, καθώς συγκεντρώνοντας η ίδια η αστική τάξη τα μέσα παραγωγής συγκεντρώνει χιλιάδες εργάτες κάτω από την σκεπή των εργοστασίων της που βρίσκονται συνήθως στους πόλους συγκέντρωσης του κεφαλαίου, δηλαδή στις μεγάλες πόλεις. Έτσι το προλεταριάτο ξεπερνάει τη διάσπαση και την απομόνωση. Καθώς ξεπερνιούνται τα υποκειμενικά προβλήματα και ανεβαίνει η ταξική συνείδηση, οι εργάτες μπορούν να ενωθούν και οργανωθούν καλύτερα από κάθε άλλη τάξη.
Η συγκέντρωση της εργατικής τάξης είναι ανεξάρτητη από ορισμένες πρόσκαιρες εξελίξεις. Μπορεί να υπάρχουν χρονικές περίοδοι στις οποίες ένα τμήμα των καπιταλιστών επιλέγει την αποκέντρωση ή την τμηματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής. Αυτό συμβαίνει γενικά σε συνθήκες που μπορεί να είναι κατάλληλες για να αποκτηθεί νέα υπεραξία με αυτό τον τρόπο ή για να διασπάσει προσωρινά την εργατική τάξη και να δυσκολέψει την οργάνωσή της, υπολογίζοντας τις θυσίες που χρειάζονται. Ωστόσο αυτή η επιλογή αντιστρέφεται μετά από ένα χρονικό διάστημα, καθώς η όλη διαδικασία δείχνει ότι η τάση του κεφαλαίου είναι προς τη συγκέντρωση. Αυτό το επιβεβαιώνει η απρόσκοπτη ανάπτυξη των μονοπωλίων, το γεγονός ότι ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της εργατικής τάξης δουλεύει απευθείας γι’ αυτά και έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της συγκέντρωσης στα αστικά κέντρα.
Επιπλέον, εξαιτίας των συνθηκών, η εργατική τάξη είναι η πιο δεκτική στην οργάνωση. Η δουλειά στις μεγάλες επιχειρήσεις κάνει τον εργάτη να συνηθίζει στο πνεύμα του κολεκτιβισμού, στην αυστηρή πειθαρχία, στην κοινή δράση και στην αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, ο Ένγκελς στην «Κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία» μιλάει γι’ αυτή την αυστηρότατη πειθαρχία χρησιμοποιώντας το επίθετο στρατιωτική, ο Λένιν τονίζει στα «Τετράδια για τον ιμπεριαλισμό» με ποιο τρόπο οι καπιταλιστές κάνουν την εργατική τάξη να συνηθίσει να έχει μια εξαιρετική ακρίβεια σε κάθε κίνηση. Και αυτό συνέβαινε μάλιστα πριν την επιτήρηση και τον έλεγχο που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών!
Ανάμεσα σε όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις, η εργατική τάξη είναι η πιο ικανή να αναπτύξει τη συνείδησή της και να δεχτεί μια επιστημονική ιδεολογία. Η πρόοδος της βιομηχανίας δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερο μορφωμένους εργάτες. Ο χειρισμός των πολύτιμων και πολύπλοκων μηχανημάτων, στα οποία βασίζεται σήμερα η παραγωγή, απαιτούν έναν υψηλό βαθμό επιστημονικής κατάρτισης και ένα πολιτιστικό επίπεδο πολύ πιο υψηλό σε σχέση με προηγούμενα στάδια των οικονομικών σχηματισμών.
Εν ολίγοις, όλες αυτές οι ιστορικές και οικονομικές συνθήκες συντελούν ώστε η εργατική τάξη να είναι η πιο μαχητική και επαναστατική στην κοινωνία. Πρόκειται για ιστορικές και οικονομικές συνθήκες που παραμένουν απόλυτα επίκαιρες μέχρι σήμερα.