Άρθρο της Συντακτικής Επιτροπής


Συντκτική Επιτροπή

Αγαπητέ αναγνώστη.

Η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, τιμώ­ντας την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστι­κής Διεθνούς, που συμπληρώθηκαν το Μάρτη του 2019, αποφάσισε το τεύχος του περιοδικού που θα προετοιμαστεί μέσα σε αυτήν τη χρονιά να είναι αφιερωμέ­νο στο ζήτημα της επικαιρότητας του Προλεταριακού Διεθνισμού στις σύγ­χρονες συνθήκες υπό το φως της συμβολής και της εμπειρίας της Κομμουνι­στικής Διεθνούς.

Με αυτόν τον τρόπο η Συντακτική Επιτροπή της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης θεωρεί πως τιμά και αναγνωρίζει τη συμβολή της Κομμουνιστι­κής Διεθνούς στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη άντλησης διδαγμάτων από την πείρα που συσσώρευσε η δράση της. Διδαγμάτων χρήσιμων για τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, κόντρα σε αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα που μειώνουν ή υποβαθμίζουν τη σημασία της επικαι­ρότητας του Προλεταριακού Διεθνισμού.

Έτσι, στο 10ο τεύχος της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, που κρα­τάς στα χέρια σου, παρουσιάζονται τα άρθρα που εξέτασε στη συνεδρίασή της η Συντακτική Επιτροπή της ΔΚΕ και στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που αρθρογραφούν στο 10ο τεύχος.

Όπως σημειώνουν οι σύντροφοι από το Μεξικό (ΚΚ Μεξικού), στο άρθρο τους «Φόρος τιμής στην Κομμουνιστική Διεθνή: Κρατάμε ψηλά τη σημαία του Προλεταριακού Διεθνισμού»: «Η μόνιμη και ανυποχώρητη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, στο ρεβιζιονισμό και στο ρεφορμισμό για τη διάσωση του μαρ­ξισμού, αποκαθιστώντας τα χαρακτηριστικά της επαναστατικής ιδεολογίας του προλεταριάτου, αποτέλεσε ένα βασικό θεμέλιο για την ανάδυση της Γ' Διεθνούς.

Η απόφαση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Προλεταριακού Διεθνισμού, ενάντια στην εγκατάλειψή του από την πλειοψηφία της Β' Διεθνούς, αποτέλεσε και άλ­λο σημαντικό θεμέλιο. Οι πιέσεις ήταν πολύ ισχυρές και κυριολεκτικά χρειαζόταν να σταθούν κόντρα στο ρεύμα. Αποτέλεσε έγκλημα των οπορτουνιστών να στηρί­ξουν τον πόλεμο και να στείλουν τους εργαζόμενους στο σφαγείο.»

 Στο άρθρο των συντρόφων από την Ισπανία (ΚΚ Εργαζόμενων της Ισπανίας), με τον τίτλο «Οι Διεθνείς Ταξιαρχίες και ο Προλεταριακός Διεθνισμός», αναδεικνύεται πως: «Η εμπειρία των Διεθνών Ταξιαρχιών ήταν ένα από τα πιο όμορ­φα και πλούσια παραδείγματα του Προλεταριακού Διεθνισμού. Η υποστήριξη που έλαβε η εργατική τάξη και ο ισπανικός λαός, καρπόΛετονώνς κυρίως της δράσης της Κομ­μουνιστικής Διεθνούς και της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε μια σημαντική δύναμη στα πεδία των μαχών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και, επίσης, στην ενίσχυση του αντιφασιστικού αγώνα στις χώρες όπου η αντιπαράθεση δεν απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Με τη σειρά τους, οι χιλιάδες Ισπανοί κομμουνιστές εξόριστοι, μέρος των οποί­ων ήταν και οι χιλιάδες κομμουνιστές μαχητές, συνέβαλαν στην ανάπτυξη των κομ­μουνιστικών κομμάτων στις χώρες υποδοχής. Η μαρξιστική αρχή ότι η επανάσταση είναι εθνική στη μορφή της, αλλά όχι στο περιεχόμενό της αποδείχτηκε στην πράξη. Αγωνίστηκαν με τη συνείδηση ότι ανήκαν στην ίδια διεθνή εργατική τάξη.»

Στο άρθρο των Τούρκων συντρόφων (ΚΚ Τουρκίας), «Ο Προλεταριακός Διεθνισμός ως όπλο της εργατικής τάξης ενάντια στον εθνικισμό και στο σοβι­νισμό», σημειώνεται πως: «Ο Διεθνισμός αναθέτει στα κόμματα της πρωτοπορίας ορισμένα καθήκοντα στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα των προλετάριων όλου του κόσμου, καθώς η εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων καθίσταται ο λόγος ύπαρξής του.

Η θέση των μπολσεβίκων να στρέψουν τα όπλα τους όχι ενάντια στα ταξικά τους αδέρφια, αλλά ενάντια στην ντόπια αστική τάξη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε αυτόν το στόχο. Η μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο πόλεμο με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας ήταν μία από τις καθορι­στικές αποφάσεις που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βήμα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης διεθνώς. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που θ ’ άνοιγαν το δρόμο για την ίδρυση της Κομμου­νιστικής Διεθνούς, που αναδύθηκε ως ένα παγκόσμιο κόμμα αμέσως μετά από την Οκτωβριανή Επανάσταση ... Τα Τμήματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, οργανω­μένα μέσα στο πλαίσιο ενός επαναστατικού προγράμματος, πήραν κοινή απόφαση για να διεξάγουν πάλη στις χώρες τους ενάντια στον οπορτουνισμό, στη σοσιαλδη­μοκρατία, στο σοσιαλσοβινισμό και στην προδοσία της Β' Διεθνούς.»

Στο άρθρο των συντρόφων από την Ελλάδα (ΚΚΕ), «Οι σχέσεις μεταξύ της πρωτοπορίας -των ΚΚ, στην πάλη για την ενότητα των συμφερόντων των εργαζόμενων, παρά το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού στις διάφορες χώρες», τονίζεται πως: «Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ανισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και σε άλλα μ’ ενδιάμεση θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλισμού και θα εξαλειφτεί με την ανατροπή του, με την οικοδόμη­ση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας. Η κατανόηση αυτού του βασικού ζητήματος συμβάλλει στην ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι μέρος της στρατηγικής των κομμουνιστικών κομ­μάτων. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, με την απόσπαση του ζητήματος της εξάρ­τησης και ανισότιμης αλληλεξάρτησης, της κυριαρχίας ή της ανεξαρτησίας σε περίπτωση κατοχής από την πάλη για το σοσιαλισμό, χάνεται ο στρατηγικός στόχος και αυτό αποτελεί βάση παρεκκλίσεων, ουτοπικής αναζήτησης λύσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού, π.χ, με κυβερνήσεις που διαχειρίζονται τους νόμους του. »

Στο άρθρο των συντρόφων από τη Ρωσία (ΚΕΚΡ), με τον τίτλο «Η διαλεκτι­κή σχέση του Διεθνισμού και της ταξικής πάλης», τονίζεται πως: «Το κυριότερο, που δεν πρέπει να ξεχνιέται και να παραλείπεται κατά την αντιμετώπιση οποιου­δήποτε προβλήματος που έχει εθνικό χαρακτήρα, είναι η πρωτοκαθεδρία της ταξι­κής πάλης του προλεταριάτου, η κατεύθυνση για την προετοιμασία των οργανωτι­κών και ιδεολογικών προϋποθέσεων για τη συσπείρωση και την οργάνωση των προ­λετάριων σε τάξη ικανή για την πραγματοποίηση του επαναστατικού περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Δηλαδή, οι κομμουνιστές πάντα και παντού, σε κάθε χώρα και όσον αφορά τη λύση οποιουδήποτε (περιλαμβανομένου και του εθνικού) ζητήματος κάνουν μια κοινή δουλειά —όμως λαμβάνοντας υποχρεωτΛετονώνικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ξεχωριστών χωρών. »

Στο άρθρο των Λετονών συντρόφων (ΣΚΛ), με τον τίτλο «Η Κομμουνιστι­κή Διεθνής και η πάλη για την απελευθέρωση των εργαζόμενων της Λετονί­ας», τονίζεται ότι: «Έχει συμβεί τακτικά στο παρελθόν να υπάρχει εξασθένιση του επαναστατικού αγώνα κατά τις περιόδους οικονομικής σταθεροποίησης του καπι­ταλισμού. Ωστόσο, οι καπιταλιστικές κρίσεις δεν μπορούν να καταργηθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μία μέρα η κρίση μπορεί να δώσει ώθηση σ’ επίπεδο επα­ναστατικής κατάστασης σε μια ή περισσότερες χώρες. Από την άποψη αυτήν, πρέ­πει να δοθεί προσοχή στη θετική εμπειρία της Κομιντέρν όσον αφορά το συντονι­σμό της δουλειάς των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Ο ρόλος που δια­δραμάτισε η Κομιντέρν στην οργάνωση της δουλειάς του Κομμουνιστικού Κόμμα­τος της Λετονίας στις δεκαετίες 1920-1930 ήταν πολύ σημαντικός. »

Το άρθρο των συντρόφων από το Καζακστάν (ΣΚΚ), με τον τίτλο «Η υποστήριξη της ΕΣΣΔ στα Κομμουνιστικά Κόμματα και στο διεθνές εργατικό κίνη­μα», αναδεικνύει την ιστορική πείρα για το πώς «οι κομμουνιστές της Σοβιετικής Ρωσίας και στη συνέχεια της ΕΣΣΔ βοήθησαν τόσο στη δημιουργία κομμάτων στο εξωτερικό όσο και στην ιδεολογική τους ενίσχυση, στην εκπαίδευση στελεχών, στον εφοδιασμό τους με τεχνικά μέσα, τυπογραφεία, έγγραφα, όπλα. Το ΡΚΚ (Μπ.) στις αρχές της δεκαετίας του ’20 υποστήριζε με κάθε τρόπο κα ι μερικές φορές ευθέως όλες τις κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις της εργατικής τάξης και των αναδυόμενων κομμου­νιστικών κομμάτων στη Γερμανία, στη Βουλγαρία, στην Εσθονία και παρείχε βοή­θεια στα κινήματα στις αποικίες των ιμπεριαλιστικών χωρών».

Στο άρθρο των Ιταλών συντρόφων (ΚΚ, Ιταλία), «Μετανάστευση και τα­ξική αλληλεγγύη. Ο Προλεταριακός Διεθνισμός είναι ο μόνος δρόμος για ν’ αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ των φτωχών», αναδεικνύεται πως: «Οι κομ­μουνιστές πρέπει ν’ αναπτύξουμε μια βαθιά πολιτική δράση μέσα στην εργατική τά­ξη, στους άλλους εργαζόμενους και στους ανέργους, να εξηγήσουμε τα αίτια και τις διαστάσεις της μετανάστευσης και του προσφυγικού, να καταστήσουμε σαφές ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καταπιεσμένοι και ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, δεν είναι οι πραγματικοί εχθροί, αλλά ότι οι πραγματικοί εχθροί είναι το κεφά­λαιο και το αστικό κράτος.

Πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε το πολιτικό μας έργο στους μετανάστες εργαζό­μενους και στις κοινότητές τους, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν πολιτιστικές και θρησκευτικές δυσκολίες, παρέχοντάς τους τα θεωρητικά και πολιτικά εργαλεία για να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να ενταχτούν στον ταξικό αγώνα.»