ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

  • 14/12/2016 5:34 μμ

 

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το επερχόμενο 7ο τεύχος της «ΔΚE», το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που σφράγισε την πορεία της ανθρωπότητας και αποτέλεσε έναυσμα για την ανάπτυξη του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Η Συντακτική Επιτροπή ενέκρινε το Άρθρο της Σύνταξης, στο οποίο, μεταξύ άλλων τονίζεται: «Τα διδάγματα του Οχτώβρη καθοδηγούν και σήμερα την πάλη των κομμουνιστών σ’ όλο τον κόσμο, αφού στο μεγαλείο της Οχτωβριανής Επανάστασης οι κομμουνιστές βλέπουμε την υλοποίηση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης. Ο Οχτώβρης δείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του ηγετικού καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως κόμματος νέου τύπου, σε σχέση με τα συμβιβασμένα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Δείχνει τη δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού».

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι σύντροφοι:

Η σ. Marina Pilajeva, μέλος της ΚΕ του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, εκπροσωπώντας το περιοδικό «Σζάμπαντσαγκ» («Szabadsag»).

Ο σ. UltanGillen, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας, συντάκτης του περιοδικού «Θινκ Λεφτ» (Think Left).

O σ. AlbertoLombardo, μέλος του ΠΓ  της ΚΕ του ΚΚ, Ιταλία.

Ο σ. AinurKurmanov, συμπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζαχστάν

Ο σ. Pavel Cabrera Blanco, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ  του ΚΚ Μεξικού, εκπροσωπώντας το περιοδικό «Ελ Κομμουνίστα» («El Comunista»). 

Ο σ. Ilya Ferberov, Γραμματέας για την Ιδεολογική Δουλειά της  ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, εκπροσωπώντας το περιοδικό «Σοβιέτσκι Σογιουζ» («СоветскийСоюз»),

Ο σ.  MarjanKubik,  Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

Ο σ. AlexisDorta, Υπεύθυνος της Γραμματείας Ιδεολογικής Δουλειάς του ΚΚ των Λαών Ισπανίας, εκπροσωπώντας το περιοδικό «Προπουέστα Κομμουνίστα» («Propuesta Comunista»).

Ο σ. Kemal Okuyan, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ, Τουρκία εκπροσωπώντας το περιοδικό Γκελενέκ («Gelenek»), του Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος

Η σφ. TamilaYabrova, Πρόεδρος της Ένωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Μαρξισμ ι Σοβρεμένοστ  (Marxizm I sovremenost).

Ο σ.  CarolusWimmer, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βενεζουέλας, εκπροσωπώντας το περιοδικό «Ντεμπάτε Αμπιέρτο» («Debate Abierto»).

Οι σ. Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ  κι ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ κι υπεύθυνος του ΤΔΣ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπροσωπώντας το περιοδικό του ΚΚΕ, «Κομμουνιστική Επιθεώρηση».

 

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, που συμμετείχαν στη Συντακτική Επιτροπή της «ΔΚΕ», συνεδρίασαν στην Αθήνα λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη γενική πανελλαδική απεργία κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Εργατική τάξη της Ελλάδας, που με την απεργία της 8ης Δεκέμβρη έδωσε μαζική και μαχητική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, καταδίκασαν τον αντικομμουνισμό και τα μέτρα καταστολής των λαϊκών αγώνων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους κομμουνιστές της Ουκρανίας, στην επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, που πρόσφατα απαγορεύτηκε από τις αρχές της Τουρκίας, στους αγωνιστές κατά της ιδιωτικοποίησης της γης που φυλακίστηκαν στο Καζαχστάν με την κατηγορία της «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους» και σε όλους τους διωκόμενους αγωνιστές στον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δραστηριότητες που αναμένεται να διοργανώσει το ΚΕΚΡ στη Ρωσία για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι αντιπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής στέλνουν ταξικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό στη βενεζουελάνικη εργατική τάξη και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, με αφορμή την 80η Επέτειο της «Μεγάλης Πετρελαϊκής Απεργίας» που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 1936.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, που συμμετείχαν στη Συντακτική Επιτροπή, εξέφρασαν προς τους κομμουνιστές και το λαό της Κούβας συλλυπητήρια για την απώλεια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Το επαναστατικό έργο του θα ζει στην ιστορική μνήμη των λαών του κόσμου, στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για μια δίκαιη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Hasta la victoria siempre.

 

Συμμέτοχοι